Orbán Hódmezővásárhelyen "vesz elégtételt" először? Máris kinyírnák Márki-Zay Pétert

A miniszterelnök nem viccelt. 

Márki-Zay Péter azután döntött Végh Ibolya aljegyző menesztéséről, hogy a beiktatási ünnepségen nyílt politikai állásfoglalást téve "kiigazította" az új polgármestert, holott az azt megelőző napokban kifejezetten együttműködésre késznek mutatkozott. Azóta kiderült: az aljegyző akkor már nyilván tudta, hogy új megbízatás vár rá. 

Rögtön távozása után a járási kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki.

Ennek pedig ára van. Elsőként az, hogy nyilvánosan szembe kell mennie Márki-Zay-jal, és a sajtóban is hazugozva kell gyaláznia őt.

A frissen megválasztott polgármester az Alfahírnek elmondta: Végh médiában megfogalmazott állításai több valótlanságot is tartalmaznak. Utolsó találkozásuk például közel sem úgy zajlott, ahogyan az aljegyző előadta. A közös megegyezéssel történő szerződésbontással végződő beszélgetésről - mindkettejük hozzájárulásával - hangelvétel is készült, ennek nyilvánosságra hozatalát azonban Végh Ibolya megtiltotta. 

Márki-Zay Péter szerint az elmúlt napokban világossá vált, hogy járási kormányhivatal élére átültetett aljegyző "semmilyen közszolgálatra nem alkalmas", mert egyértelműen a Fidesz, és még inkább Lázár János érdekeit szolgálja ki. A polgármester hozzátette: akit ma Lázár János neveztet ki, az annyira nem lehet biztos az állásában, hiszen még fideszes választási győzelem esetén se garantált, hogy a politikus megőrzi miniszteri pozícióját, ahogyan erről ő maga is többször beszélt. 

"A jelenlegi hűbéri jellegű hatalmi rendszer pedig úgy működik, hogy, ha egy-egy uradalomnak, mondjuk egy minisztériumnak új fideszes ura lesz, akkor az keményebb tisztogatást végez ott, mintha egy másik pártállású vezetőtől venné át a területet."

Márki-Zay úgy fogalmazott: semmi jót nem vár Végh Ibolya kinevezésétől, és semmi kételye nincs afelől, hogy

pozícióját a város működésének ellehetetlenítésére próbálja majd felhasználni.

Erre egyébként nem csak Végh eddigi pályafutása, és az elmúlt időszakban elhangzott nyilatkozatai miatt számíthat. Van ugyanis olyan település, ahol a Fidesz már évekkel ezelőtt meglépte azt, amit most Vásárhelyen: bukott saját emberét nevezte ki az új polgármester feje fölé járási hivatalvezetőnek.

A hatalom Tiszavasvárin statuált először példát. 

A várost 2010 óta a jobbikos Fülöp Erik vezeti, akinek 2014 őszén is sikerült megvédenie pozícióját. Akkor Hosszú József "függetlenként", a Fidesz támogatásával indult ellene.

A választáson alulmaradt jelölt aztán nem sokkal később a járási hivatal élére került - és innentől egy perc nyugta alig van az ellenzéki vezetésű önkormányzatnak. 

A járási kormányhivatal ugyanis számos területen ellenőrző funkciót gyakorol az adott járásban levő települések felett. Ez a törvényességi kontroll azonban könnyen átcsaphat dirigálásba, vagy ha ez nem megy, kifejezetten vegzálásba, ellehetetlenítésbe. Ez utóbbit Fülöp Eriknek és munkatársainak az elmúlt négy évben bőven volt alkalma megtapasztalni. 

A jobbikos polgármester az Alfahírnek elmondta: Hosszú az első pillanattól kezdve világossá tette, hogy nem korrekt együttműködésre törekszik. Tiszavasvári jóval több ellenőrzést kap, mint bármely más település a járásban, és ha ezek során nem találnak semmit, amibe beleköthetnének, akkor is találnak rá módot, hogy keresztbe tegyenek a városnak. Az önkormányzat az anomáliákat többször is jelezte Lázár János illetékes minisztériumának, ám semmilyen intézkedés nem történt. 

Még akkor sem, amikor 2016 júliusában egy hangfelvétel kerül nyilvánosságra, amelyen Hosszú konkrétan ki is mondja: 

az a célja, hogy megbuktassa Fülöpöt, és a helyére kerüljön.

Hangfelvétel buktatja le: a városvezető ellen dolgozik a járási hivatalvezető

Dr. Hosszú Józsefnek, a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetőjének az a célja, hogy megbuktassa a város jobbikos polgármesterét, a cigány-magyar együttélésben hihetetlen eredményeket felmutató dr. Fülöp Eriket - derül ki a döbbenetes hangfelvételből. Lebukott a vezető kormányhivatalnok: nem a városért dolgozik, hanem a polgármesteri székért.

E céljának elérésére pedig a kormányhivatal élén állva bőven van eszköze. Számos olyan terület tartozik ugyanis az illetékességi körükbe, amit a közvélekedés önkormányzati hatáskörnek tekint. Ilyen például a családsegítő és gyermekvédelmi szolgálat, amelynek azonban felettes hatósága a gyámügy, ez viszont már járási szinten működik. Hasonló a helyzet a szabálysértési bírságokkal, amelyeknek kiszabásáról végső soron szintén a kormányhivatal dönt. Országszerte hallani rá példákat, hogy,

ahol a hatalom kegyeltjeit büntetnék meg a helyi hatóságok, "a járásnál" szépen elfektetik az ügyet. 

Az egyik legtöbb visszaélésre alkalmat adó terület a közmunka, amelynek felügyeletét szintén a járási kormányhivatal látja el. Tiszavasváriból előkerült egy felvétel is, amelyen Hosszú József kerek-perec megmondja a polgármesternek: a közmunkások 70 százalékáról ő akar dönteni.

Itt a bizonyíték! Bosszúból fúrja a tiszavasvári rendteremtést a bukott fideszes

Fülöp Erik, a Jobbik alelnöke és Tiszavasvári polgármestere egy héttel ezelőtt közleményt adott ki, melyben jelezte: a Fidesz-KDNP által támogatott korábbi polgármesterjelölt, Hosszú József, jelenlegi járási hivatalvezető irányításával a közmunkások kiközvetítése kapcsán egy olyan romboló és megítélése szerint törvénytelen gyakorlat alakult ki, mely veszélyezteti a városban eddig elért sikereket, illetve azok hasonló színvonalon való folytatását.

Fülöp Erik visszautasította és nyilvánosságra is hozta az ultimátumot. A bosszú nem maradt el:

a városnak másfél hónapon át egyetlen közmunkás alkalmazását sem engedélyezte a hivatal, majd amikor a program következő szakaszáról döntöttek, a keretet eleve kevesebb főben határozták meg, arra hivatkozva, hogy a korábbi keretet "nem sikerült feltölteni".

Jól látható tehát, hogy a könyörtelen hatalmi játszmákban nem haboznak a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak minimális megélhetésével is játszani. 

Fülöp Erik azt mondja,

a Fideszt láthatóan az sem érdekli, hogy az ilyen alattomos húzásokkal korábbi támogatottságuk jelentős részét is elveszítik a városban.

A cél már pusztán csak a bosszú, amely a politikai racionalitást is felülírhatja. 

Orbán Viktor március 15-i beszédében "erkölcsi, politikai és jogi elégtételt" ígért a vele szemben állóknak.

Sötét erők elleni harcba szólított Orbán, a választások után leszámolna az ellenzékkel

"Mi vagyunk a 48-as szabadságharcosok és forradalmárok örökösei, ezért őszintén kell beszélnünk. Ha nem mondjuk meg világosan, hogy mi történik az országgal, és miért történik, akkor nem fogjuk megérten, és nem hozhatunk helyes döntést három hét múlva"- szögezte le előre, hogy miért fog kampánybeszédet tartani.

A média és az elemzők azóta is találgatják, erre vajon mi szüksége volt. Török Gábor politológus szerint ezúttal nem az ésszerűség vezette, a fenyegetés "zsigerből" jött. Sokan még mindig képtelenek elhinni, hogy az egykor ellenfelei által is hidegfejű, kiváló stratégának ismert miniszterelnök komolyan gondolta, amit mondott. Pedig sajnos minden jel erre utal.

Hódmezővásárhely lehet Orbán fenyegetése után az első, amely "hűtlenségéért" büntetésül ízelítőt kaphat az "elégtételből".

Az ország többi részére pedig április 8-a után kerül sor. Ha a kezükben hagyjuk a hatalmat.