Reszket a holland politika: a mainstream pártok Wilders győzelmétől tartanak

Részeredményekkel frissítve!

Frissítés:

A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint Wilderséknek nem sikerült az áttörés és messze a várakozások alatt teljesítettek, de a PVV így is javított az eredményén. A jelenlegi kormánypárt azonban mégsem örülhet, mivel elveszítette eddigi fő koalíciós partnerét.

A Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) az exit pollok szerint a legtöbb szavazatot kapta és ezzel 31 helyet szerzett a 150 fős holland törvényhozásban, így Mark Rutte alakulata nagyon kedvező pozíciót tudhat magáénak.

A második helyre három párt futott be holtversenyben, mindegyikük 19 helyet szerzett: a szabadságpártiak mellett ugyanennyi képviselői székre esélyesek a kereszténydemokraták és a balliberális D66 is.

A Zöld Baloldal (GroenLinks) 16, a szocialisták 14, a Keresztény Unió (CU) pedig 6 mandátumra számíthat.

Geert Wilders Twitteren köszönte meg támogatóinak a szavazatokat és fejezte ki örömét a párt pozícióinak megszilárdítása kapcsán. De a miniszterelnöknek is üzent:

"Rutte nem most hallott rólam utoljára!"

A kormánypárt legfontosabb szövetségese, a Lodewijk Asscher vezette baloldali Munkáspárt viszont megsemmisítő vereséget szenvedett: 2012-es 25 százalékos eredményükhöz képest mindössze 6 százalékra számíthatnak, így csupán 9 képviselői helyhez juthatnak. Ezzel gyakorlatilag összeomlott a jelenlegi kormánykoalíció, és új tárgyalásokra lesz szükség, ha a VVD hatalmon akar maradni.

Az előzetes felmérések eredménye valószínűleg az este folyamán még biztosan változni fog.

Az Ipsos exit pollja szerint a mostani választási részvétel az elmúlt 31 év legmagasabb eredménye Hollandiában: a lakosság 82 százaléka járult az urnákhoz.

Korábban írtuk:

Sajtóhírek szerint a kellemes, tavaszias idő igencsak kedvezett a hollandiai választási részvételnek, így a vártnál sokkal többen járultak az urnákhoz az egyik legfontosabb idei európai választáson. Az amszterdami szavazókörökben a Europe Elects Twitter-oldala szerint például új szavazólapokat kellett nyomtatni, mert volt, akiknek első körben nem jutott.

Bár a felmérések - a holland politikai hagyományoknak megfelelően - nem jeleztek egyértelmű győztest, a szélsőségesnek beállított Geert Wilders vezette PVV számára mégis meghatározó kérdés, képesek lesznek-e egyértelmű fölényhez jutni vetélytársaikkal szemben. Hiszen a mostani eredményük dönti majd el, mekkora súllyal szólhatnak bele, nemcsak a hazai, de az európai politikába is.

Ha hinni lehet a kutatásoknak, akkor 15 párt is esélyes arra, hogy bejusson a 150 fős parlamentbe, ám egyetlen párt sem számíthat 28 helynél többre, ami lényegesen alatta marad a kormányzáshoz szükséges aránynak.

Ha így alakul a helyzet, akkor csak hosszas koalíciós húzd meg, ereszd meg eredményeként derül majd ki, mely pártok alakíthatnak kormányt. Az egyeztetésekből pedig Wildersék nagy eséllyel kimaradnak, mivel minden párt jelezte: velük nem kívánnak tárgyalni.

Ez erősen visszavetheti a PVV nemzetközi ambícióit, hiszen Geert Wilders már Marine Le Pen egyenrangú partnereként szereti magát aposztrofálni a kontinens politikai küzdőterén, és győzelme esetére nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint egy Brexithez hasonló kilépési népszavazást.

Wilders - aki a Brexittől és a Trump-győzelemtől remél népszerűségi felhajtóerőt győzelméhez - szavazatának leadása után így nyilatkozott a sajtónak:

"Bármi lesz is a választás eredménye, a szellemet nem zárhatják vissza a palackba. Az emberek úgy érzik, képviselet nélkül maradtak."

A Guardian összeállítása szerint a jelenlegi miniszterelnök, Mark Rutte viszont abban bízik, hogy ez a választás gátat vet a PVV további erősödésének, de még mindig nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a Szabadságpárt legyen a legnagyobb parlamenti erő. Ha ez a jóslata beigazolódik, akkor a hagyományos pártoknak nehéz lesz megkerülniük Wilderséket, hiába nem veszik be őket a kormányba (a rengeteg pártot ugyanis nagyon nehéz lesz rávenni, hogy csak a PVV miatt szavazzanak egyfelé).

A PVV politikai pozícióján túl a választás másik nagy tétje, hogy egy határozottan jó radikális eredmény milyen hatással lesz a szintén idén esedékes francia és német választásokra?

Az elemzők úgy vélik, hogy Wildersék erős szereplése lökést adhat a francia Nemzeti Frontnak, vagy az Alternatíva Németországnak (AfD) politikusainak.

Mivel a legutolsó felmérések szerint a választók 30 százaléka bizonytalan, a végeredmény teljesen kiszámíthatatlan.

Az első exitpoll eredmények este kilenc után várhatóak.

Elszabadult holland indulatok: Mohamed pedofil, az iszlám erőszakos, a török tüntetők „söpredékek"

"Az iszlám a Hollandiát célzó legnagyobb fenyegetés. Az országunk jövője a tét, az iszlám és a szabadság nem férnek meg egymás mellett" - jelentette ki Wilders a NOS közszolgálati csatorna által közvetített vitában, "söpredéknek" nevezve a rotterdami török konzulátusnál néhány napja kitört csetepaté török résztvevőit.