Hongkong felháborodott az amerikai szankciók miatt

Hongkong felháborodott az amerikai szankciók miatt

Hongkong vezetése felháborodással reagált szombaton arra, hogy az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és egyes tisztségviselőit.

Edward Jau hongkongi kereskedelmi miniszter "vadnak, aránytalannak és észszerűtlennek" minősítette az amerikai büntetőintézkedéseket, amelyek Carrie Lamot és tíz hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy

az intézkedésnek negatív következményei lehetnek a távol-keleti pénzügyi központban tevékenykedő amerikai vállalatok számára.

Az amerikai pénzügyminisztérium indoklása szerint Lam és az érintett tisztségviselők aláásták Hongkong autonómiáját és korlátozták a lakosság szabadságjogait.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági tárcavezetőt, Teresa Cseng igazságügyi minisztert és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét, köztük Cseng Jenhsziungot, a hongkongi nemzetbiztonsági iroda vezetőjét is. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

A Hongkongra vonatkozóan elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvényt hevesen bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek szerint a jogszabály nagyon komolyan csorbítja a volt brit koronagyarmat autonómiáját, és a valódi célja a helyi demokráciapárti mozgalom elfojtása.

(MTI nyomán)