Háromezer milliárd elköltéséről döntött a Honvédelmi és rendészeti bizottság

Háromezer milliárd elköltéséről döntött a Honvédelmi és rendészeti bizottság

A Kósa Lajos (Fidesz) vezette testület kormánypárti többsége egyetlen napirendi pontként szavazta meg, hogy közbeszerzés nélkül szerezzenek be hadifelszereléseket három ezer milliárd forint értékben. A döntés részleteiről gyakorlatilag csak ennyit lehet tudni, mivel az ilyen beszerzések titkosítva vannak, ugyanakkor az előterjesztésnek szinte semmilyen előzménye nem volt. Az érintett képviselők, csak egy órával a bizottsági ülés kezdete előtt tudhatták meg a napirendi pontot, holott akkora összegű beszerzésről van szó, amely már minden országban költségvetési tényező. 

Megdöbbentően hatalmas összegről van szó

- mondta Lukács László György, a Honvédelmi és rendészeti bizottság jobbikos alelnöke. A képviselő szerint nem lehet felelős döntés hozni ilyen gyorsan, egy ilyen nagyságrendű kérdésről. Részletekről a képviselő sem beszélhetett, annyit azonban megjegyzett, 

a kormánypártoknál már bevett gyakorlat, hogy nem tájékoztatnak időben, s így az ellenzéki képviselők sem tudnak megfelelő módon felkészülni az ilyen előterjesztésekre. 

Vadai Ágnes DK-s és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők kivonultak a bizottság üléséről miután megtudták, hogy az Orbán kormány három ezer milliárdos titkos beszerzésre készül. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelenlegi hatalom öt, tíz, sőt egyes beszerzések esetében tizenöt éves időtartamra előre tervezi elkölteni az adófizetők pénzét

A honvédelmi miniszter, de még az államtitkára sem vette a fáradságot arra, hogy a bizottság előtt megjelenjen és megindokolja a háromezer milliárd forint közbeszerzés nélküli elköltését.

- írják közleményükben a baloldali képviselők.

Az ellenzék szerint tisztességes képviselő ebben nem vehet részt, mivel ilyen szavazások nemcsak politikai, de jogi értelemben is terhelik a képviselőket majd a jövőben.