Ez ám a stratégiai nyugalom: a HM szerint péntek délben is átrepült "valami" Magyarország felett

Ez ám a stratégiai nyugalom: a HM szerint péntek délben is átrepült "valami" Magyarország felett

Megszólalt a Honvédelmi Minisztérium a Magyarország légterén is keresztül átrepülő, csütörtök éjjel Zágrábban lezuhant szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgéppel kapcsolatban.

A HM közleményében azt írja:

"Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett".

Majd azzal folytatják, hogy "A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott".

"Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak"

- áll a közleményben.

A közlemény szerint Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel.

Hozzátették, az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

Szijjártónak ma valószínűleg sokat fog még csörögni a telefonja.

Mint megírtuk, pilóta nélküli katonai felderítő drón maradványait találták meg Zágrábban, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett. A horvát elnök szerint a drón több mint 40 percig repült hazánk felett.

Magyarország légtere felől érkezhetett egy katonai drón, ami Zágrábban zuhant le

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak. A videófelvételek alapján a drón három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe, a közelben pedig két ejtőernyő maradványait is megtalálták.

A magyar külügyér kora délután telefonon beszélt horvát kollégájával a lezuhant pilóta nélküli gép ügyében.

"Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt" - fogalmazott posztjában Szijjártó.

Szijjártó telefonon beszélt a horvát külügyminiszterrel a lezuhant pilóta nélküli gép ügyében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán azt írta, telefonon beszélt Gordan Grlić Radman horvát kollégájával a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. "Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.