Palkovics a Clint Eastwood?! Az ITM benyelte a harckocsi- és repülőgépgyártást is

Palkovics a Clint Eastwood?! Az ITM benyelte a harckocsi- és repülőgépgyártást is

A Nemzeti Együttműködés Rendszere már csak ilyen! Nálunk nem honvédelmi minisztérium dönt a védelmi fejlesztésekről, az ezermilliárdos biznisz feletti felügyeletet átdobta a nemzeti vagyonért felelős miniszter az innovációs miniszternek. 

Ezzel Palkovics László gépészmérnök-miniszter kezében összpontosul a nemzeti védelmi ipar.

A héten jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter ismét módosította "az egyes állami tulajdonban álló gazdasági társaságok felett az  államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló személyek kijelöléséről szóló" rendeletet. Ennek értelmében a 

  • Belügyminisztérium HEROS Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
  • HDT Védelmi Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság 
  • NLP Nemzeti Légiipari Projekt Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Rába Járműipari Holding Nyrt. 08-10-001532 2022. december 31.
  • STU Repülés-technológiai Felületkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság
  • ZalaZONE Ipari Park Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Korlátolt Felelősségű Társaság
  • HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • HM Arzenál Elektromechanikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság

fölött 2022. december 31-ig az Innovációs és Technológiai Minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat. 

Alig egy hónapja írtuk meg, hogy szintén Mager döntése után lett a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság is az innovációs minisztérium tulajdona. Már egy ideje pedzegeti Palkovics László, hogy Európa egyik meghatározó hadiipari központját építenék ki Magyarországon. A nagy tervek részeként fejlesztenék a magyar beszállítókat, amihez szintén pénzre lenne szükség. 

Ismét milliárdokkal támogatta a Miniszterelnöki Kormányiroda a Védelmi Beszerzési Ügynökséget

Továbbra is minden irányból zúdul a közpénz a honvédségi beszerzések irányába. A kormany.hu oldalra feltöltötték a Miniszterelnöki Kormányiroda 2021-es támogatási szerződéseinek listáját, és ebből kiderül, hogy a kormányzás politikai központjának tartott Miniszterelnöki Kormányiroda a "2021. évi feladatok ellátásának támogatása", valamint a "2021. évi működési támogatás" címszó alatt

"Belevágtunk a modern magyar hadsereg és a hozzá tartozó hadiipar építésébe. Sajnos még nem értünk el áttörést. A hadiipart még össze kell kapcsolni a gazdasággal, be kell kötni az egyetemeket, a kutatóintézeteket és innovációs parkokat is, és persze kellenek a fiatalok, akik készen állnak szolgálni, és ha kell, megvédeni a hazát"

- ezt már Orbán Viktor jelentette ki a minapi évértékelőjében. Bár a beszédének ezen motívumáról kevesebb szó esett, de a miniszterelnök kifejezetten határozottan adta tudomásunkra: szükségünk van saját nemzeti hadseregre.

"Ha nem vagyunk elég erősek, akkor Magyarország nem lehet biztonságban. Clint Eastwoodtól tudjuk: ha fegyver van a közelben, jobb, ha a mi kezünkben van"

- zárta az egyik legjobb poénjával beszédének ezen szakaszát a miniszterelnök. Persze, a fentiekből kiderül, Clint Eastwood nálunk Palkovics László...

„Támogatjuk a magyar honvédség modernizálását. Azonban a titkos, nem a haza érdekét szolgáló beszerzéseket nem támogatjuk. Éppen ezért a 2010 utáni valamennyi haditechnikai beszerzést át fogjuk tekinteni”

- ezt már Vadai Ágnes, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség honvédelmi szakreferense nyilatkozta. A politikus szerint nem lehet úgy megkötni ezeket a szerződéseket, ezekről nem lehet úgy beszélni, hogy arról legalább a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság, vagy a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai ne tudnának, ma viszont ez a helyzet.

„Ezeket a kérdéseket nem vitatták meg nemzettel, miközben állandóan nemzeti ügyről beszélnek” - magyarázta, hozzátéve: nem is csoda, hogy a honvédelmi miniszter nem vitatja meg ezeket a dolgokat, hiszen világosan látszik, hogy

„ma már nem a honvédelmi miniszter az, aki irányítja a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget, hanem Palkovics László és Maróth Gáspár”.