Parkolási korrupcióval gyanúsítja az ügyészség Horváth Csabát, Zugló polgármesterét

Parkolási korrupcióval gyanúsítja az ügyészség Horváth Csabát, Zugló polgármesterét

A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével - ma több helyszínen - köztük a zuglói önkormányzat épületében házkutatást és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói MSZP-s polgármestert és egy volt helyi politikust

- írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint 2016-ban Horváth Csaba a jelenlegi polgármester - aki akkoriban a Fővárosi Közgyűlés tagja volt - a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően a vádhatóság szerint 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben.

A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt. A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében korábban arról számolt be, hogy házkutatás zajlik a zuglói önkormányzatnál, illetve a kerület egyik cégénél.

Sajnos hallottam olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni, mivel a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai

- írta közösségi oldalán Hadházy Ákos.

A telex.hu úgy tudja, bár a kormányzati sajtó rátámadt Hadházyra, ő azonban nem tévedett. A NAV egy kiterjedt számlagyárat figyelt meg, a számlagyár „szolgáltatásait” igénybe vevők a fiktív számlák befogadásával készpénzt szabadítottak fel, amelyet vélhetően részben saját nyereségükre, részben munkavállalók fekete juttatásaira, illetve részben kenőpénzek kifizetésére használtak.

A Központi Nyomozó Főügyészség nem utalt a NAV Győrben elindított számlagyáras nyomozására, ugyanakkor úgy a lap úgy tudja, hogy a zuglói parkolás üzemeltetése és a SYS Parking Kft. elnevezésű cég mindkét nyomozásban fontos fókuszpont volt.