Most a Sió-Trans Kft.-t szerezte meg Horváth István

Most a Sió-Trans Kft.-t szerezte meg Horváth István

A trafikbotrány főszereplőjeként is ismert fideszes országgyűlési képviselő és családja mostanra milliárdos cégbirodalmat épített ki. Ezúttal az 1991 óta működő, a szállítmányozás teljes palettáját lefedő Sió-Trans Kft. is Horváth István érdekeltségébe tartozik

- tudta meg a 24.hu.

A lap szerint a Sió-Trans több mint 2,8 milliárd forint bevételt és csaknem 200 millió forint profitot könyvelt el 2021-ben.

Az ötven főt foglalkoztató Sió Trans Kft.-t feltehetően kölcsönből vásárolták meg, ugyanis a kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló MKB Bank 800 millió forint tőke és járulékai erejéig szerepel zálogjogosultként a cégpapírokon.

Horváth István az a fideszes parlamenti politikus, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziók kiosztását övező botránynak, valamint kivette a részét az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios-ügyből is. Politikai karrierje viszont azonban töretlen maradt, sőt az előző kormányzati ciklusban Horváth államtitkári posztot kapott Kósa Lajos minisztersége alatt.

A Horváth család tulajdonában mára 13 cég van, amelyekbe tavaly összesen 5,6 milliárd forint bevétel folyt be, amiből csaknem 260 millió forint profitot könyveltek el. A családi cégek jelentős segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, ennek révén a társaságok megközelítőleg 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s támogatást nyertek el. Ebből az összegből a legjelentősebb támogatást, csaknem kétmilliárd forintot a Bafami Kft. nyerte el sertéstelepeinek fejlesztésére. A támogatások másik kedvezményezettje a hivatalosan a fideszes politikus - eredetileg angoltanár - felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. Ez a cég kilenc részletben nyert el összesen 986 millió forintot egyebek mellett saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre. Emlékezetes, hogy az utóbbi pályázathoz hasonlón nyert korábban Kósa Lajos akkor 83 éves édesanyjának cége is 123 millió forintot, a történtek után kiszállt a cégből, amit már meg is szüntettek, és a tulajdonosok a támogatásról is lemondtak. Horváth István közvetlen érdekeltségébe tartozik az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete, ami a város bevásárlóparkjában található. A társaság tavalyelőtt 224 milliós bevétel mellett 12 millió hasznot hajtott a politikusnak.