Hosszú: 16 döntő, 16 arany - egy kizárás

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a háromszoros olimpiai bajnokot - aki az ob első három napján mind a 11 egyéni számát megnyerte - délelőtt kizárták az 50 méter gyors előfutamában, így már biztos volt, hogy nem zárja százszázalékosan a viadalt. Ezt a számot Jakabos Zsuzsanna nyerte meg, aki a váltókkal együtt összesen tíz érmet (hat arany, négy ezüst) szerzett. A férfiaknál Bernek Péter az egyéni számokban szerzett 3 arany- és 3 ezüstérmével lett a legeredményesebb.
    
Az 50 gyors előfutamában Hosszú lába abban a fázisban mozdult meg, amikor az "elkészülni" ("take your marks") vezényszó utáni tizedmásodpercekben az úszóknak mozdulatlanul kell várniuk a rajtjelet, és ezért a versenybíróság kizárta őt. Később a versenybíróság közleményében leszögezte, az úszó nem szerzett előnyt, ilyenkor azonban a vezetőbírónak nincs mérlegelési lehetősége. A versenyt követően Hosszú méltányosságot kért, ezt azonban a szabályok nem teszik lehetővé.
    
Jakabos századra azzal az idővel győzött, amely Hosszú idei legjobbja. A másik öt egyéni fináléban Hosszú Katinka diadalmaskodott magabiztosan. Száz mellen ugyan a "specialista" Sebestyén Dalma keményen tartotta magát a negyedik napon érezhetően fáradó bajnoknővel szemben, ám a falat így is Hosszú érte el előbb 39 századmásodperces előnnyel - ez volt a legszorosabb sikere a négy nap folyamán.
 
"Sajnos ma délelőtt kizártak az 50 gyors előfutamában, 'szabálytalan rajt' miatt...így már biztos nem lesz meg a csúcsdöntés, nem tudom majd megnyerni az összes számot. Csalódott vagyok, nem érzem fairnek. Ha jól emlékszem, az elmúlt 10 évben nem zártak ki emiatt..."
 
- írta a bajnoknő a Facebookon.