Hosszú nekiment Gyárfáséknak

A világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával, változásokat sürget.

A Vasas versenyzője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből az azóta eltelt négy hónapban semmi nem valósult meg. A sajtóközleménnyel párhuzamosan kiadott közleményében gyakorlatilag ízekre szedi az Úszó Szövetséget.

Elvárások vannak, háttér? Na, az nincs

„2012-ben azért költöztem haza, hogy részese lehessek a magyar úszósportnak, a magyar sportéletnek, és ezáltal megpróbáljam inspirálni a jövőbeli generációkat. Azzal kellett szembesülnöm, hogy bár a Magyar Úszó Szövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, az ő oldalukról közel sem biztosított a világszínvonalú háttér” – írta közleményében.

„Úgy érzem, hogy a vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, hogy mi lenne szükséges az előrelépéshez. A közvéleménynek úgy tűnhet, hogy minden jól működik, hiszen mi, versenyzők folyamatosan hozzuk az érmeket a nemzetközi versenyekről, de az igazság az, hogy a rendszer hibás, és nem tudom tovább azt tettetni, hogy minden rendben van – írta.

Harc a házban

"A Magyar Úszó Szövetség egy olyan rendszert épített fel, amelyben az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel házon belül. Ha valaki végül veszi a bátorságot, és úgy dönt, hogy kiáll az igazáért, azt a szövetség elutasítja egy szimpla magyarázattal, vagy egyszerűen tudomást sem vesz a problémáról. Ezekkel a kijelentésekkel tudom, hogy saját magamat teszem ki esetleges támadásoknak, de ezt vállalom, mert úgy érzem, hogy eljött az ideje, hogy kiálljak nemcsak magamért, hanem a többi magyar úszóért is. Nálam most telt be pohár.” - írta.

Kiáll azokért, akik félnek

„Szerencsés helyzetben vagyok, hogy most kiállhatok azokért az úszókért is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy felszólaljanak, mert attól félnek, hogy azt a minimális támogatást is elveszítik, amiben jelenleg részesülnek. Ezt a harcot három éve próbálom zárt ajtók mögött, házon belül megvívni a szövetséggel, de sajnos a mondanivalóm mindvégig süket fülekre talált. Sajnos többszörös tárgyalás, egyeztetés és hivatalos megkeresés után sem sikerült a kéréseimet teljesíteni. Ezen kérések teljesítését a Magyar Úszó Szövetség attól tette függővé, hogy az arcomat és a nevemet adom-e a 2017-es budapesti úszó világbajnokság reklámozásához. Ezt én megdöbbenve hallottam." - írja.

Nem voltak eredmények, nem volt támogatás: "eddig mindig azt hangoztatták, hogy azok kaphatják meg ezt a plusz támogatást a felkészüléshez, akik eredményt hoznak egy világversenyről. Ez az a bizonyos mézesmadzag. 2011-ben a világbajnoki hatodik helyét eredménytelennek, csalódásnak könyvelték el, így nem kaphatott plusz támogatást. 2012-ben az olimpiai 4. hellyel ugyanígy járt.

Ám ahogy jöttek az eredmények, a Szövetség mégsem változtatott...

„A talán még eredményesebb 2014-es év sem hozta meg a várt segítséget a szövetségtől. És most, hogy a 2015-ös eredményeim sem elegendőek ahhoz, hogy teljesítsék a kéréseimet, el kellett, hogy gondolkodjak, mégis mi az, amit még el kell érnem ahhoz, hogy biztosítsák a felkészülésemhez szükséges feltételeket? - kérdezte Hosszú, aki szerint ez egyben arra is rá kellett, hogy ébressze, vajon mit érezhet a többi úszó és edző, akik még olyan helyzetben sincsenek, mint én.

Nem a pénz a kérdés

Mint írja, megengedhetné magának, hogy kifizesse magának azokat a dolgokat, amikre szüksége van.

„Mit csinálnak, ha nem az úszóik számára biztosítják a lehető legjobb feltételeket? Hogyha nekünk, úszóknak és edzőknek kell a kutatásokkal, elemzésekkel, edzéssel és a versenyzéssel is foglalkozni, akkor mégis mi marad a szövetségre ebben az egyenletben? Ráadásul tapasztaltam, hogy a sportolók, akik ellen versenyzünk, olyan támogatásban részesülnek, amit mi itt, Magyarországon elképzelni sem tudunk. Őszintének kell lenni magunkhoz ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. Együtt kell dolgoznunk, és közösen kell feltennünk magunknak a nehéz kérdéseket. Nekem hatalmas csalódás volt, amikor rájöttem, hogy a szövetség teljes mértékben az úszótól vár el mindent.”

A Szövetségre rátérve, Hosszú hangsúlyozta:

"Olyan ambiciózus emberekre van szükség a szövetségben, akiknek az az elsődleges célkitűzésük, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg és segítsék az úszókból kihozni a maximumot". Ám a jelenlegi vezetésben elégedettek, mert jönnek az eredmények. Nem szabad addig várni az önvizsgálattal és a változtatással, amíg túl késő lesz, és teljesen össze nem dől a rendszer - írja. Mindig a legtöbbet próbáltam kihozni magamból, és a velem dolgozó embereknek sem engedem meg, hogy a legjobbjuknál kevesebbel beérjék. Hihetetlenül tehetséges emberek vannak az országunkban, és őszintén hiszem, hogy a világ egyik legerősebb úszónemzete lehetünk. De akkor miért dőlünk hátra, és elégedünk meg a jelenlegi eredményekkel?”

Nem lehet, biztos

Hosszú Katinka közleményében feltételezte, hogy sok embernek nem fog tetszeni a véleménye, de az előrejutás és jobbá válás néha fájdalommal jár.

"Kérlek, ne vegyétek ezeket a meglátásaimat a Magyar Úszó Szövetség elleni támadásnak. Csak az a célom, hogy meginduljon egy pozitív irányú párbeszéd és változás a magyar úszósportban.”

- írja.

Gyárfás a többieket is arra kéri, hogy vállalják fel magukat, nem lesz retorzió

A szövetség elnöke, Gyárfás Tamás így reagált az Indexnek Hosszú Katinka szavaira.

„Széchy Tamástól, az úszópápától azt tanultam, hogy a versenyzőnek mindig mindenben igaza van. Értük vagyunk, értük tesszük a dolgunkat. Tiszteletben tartjuk a véleményét, és nagyon örülök neki, hogy nem tartotta magában. Sőt, arra biztatok másokat is, ha már Katinka többes számban beszélt, hogy mások is vállalják fel a nézeteiket. Ha sérelem érte őket, ne tartsák magunkban, nem vesszük támadásnak, de jobb, ha a tüske előjön. Nem lehetünk a versenyzőinkkel aszinkronban” - kezdte az elnök.

Hozzátette, Hosszú világelső, a szövetség próbál vele lépést tartani, de mivel nincs a földön még egy ilyen úszónő, nem megy könnyen, nincsenek azonos szinten. Próbálnak felnőni hozzá.

73 millió forintért rendeltek kamerarendszert Hollandiából, ami öt méterenként fogja majd a Tüske Csarnokban a versenyzők mozgását felvenni, hogy utána a szakemberek nyugodtan analizálhassák. Ezzel a fejlődést szeretnék szolgálni. Hosszú kért egy testre szabott kamerát is, ez is hamarosan meglesz. Nem egyet, hanem harmincat szereznek be közbeszerzési eljáráson, és nemcsak Hosszú, hanem a klubja, tehát a Vasas is részesül belőle. A jégkádakat is megrendelték már, ezeket is hamarosan beépítik. Az elnök szerint természetes, hogy odafigyelnek a szavára, mert a világban is jól csengő márkanév az övé, aki nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban gyerekek ezreit viszi a sportághoz - olvasható az elnök reagálásában.