Terroristáknak kikiáltva - megrázó kisfilm a jogerős ítélet előtt

"Boldog az az ország, amelynek ilyen terroristái vannak."

"A börtönben volt lelkipásztor, és ő vállalta, hogy átadja Csabának az örömhírt. Egy bibliaórán a Bibliába rejtette a tizenkét hetes ultrahang felvételt..."

A Budaházy György és társai ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult büntetőügyben eddig főként az elsőrendő vádlottat ismerhették meg a legtöbben közéleti szerepvállalásai okán. Szakál Boglárka és Dóra Andor 25 perces kisfilmjéből betekintést nyerhetünk még néhány, többnyire házi őrizetben lévő vádlott életébe.

Milyen érzés lehet az, amikor a nyomozó azzal zsarol a fogdán, hogy a kétéves kislányodat csak az érettségijén fogod újra látni? Hogyan lehet egy hosszú évek óta zajló koncepciós eljárás ideje alatt családot tervezni, dolgozni, túlélni? Hogy lehet azt elviselni, ha egy börtön zuhanyzójában tudod meg, hogy gyermeked született? Hogyan tudsz úgy tervezni, álmodni, alkotni úgy, hogy a fejed felett lebeg 5-10 év fegyházbüntetés? 

A fenti kérdésekre igazán nem lehet válaszolni. A kisfilm azonban igyekszik minél közelebbről, hétköznapi oldalukról bemutatni Zoltánt, Csabát, Beátát, Patrikot, és Frigyest, akik saját szavaikkal mondják el, hogy hogyan élték meg az eljárást, miken mentek keresztül. Mások sokkal kisebb megpróbáltatások után lesznek idegi roncsok, alkoholisták, lezüllött és reményvesztett emberek. Ők azonban alkotnak, dolgoznak, közösségi szolgálatot végeznek és építenek... 

Ahogy a filmben is elhangzik, közel 20 ezer nyomozati irat és több, mint száz tárgyalási nap jegyzőkönyvét átvizsgálva kell ítéletet hozni február végén másodfokon. Ez annyi, mintha át kellene olvasni 40-szer az Egri csillagokat vagy 100-szor A Pál utcai fiúkat. Miközben jóval szárazabb olvasmányról van szó, és az értő, figyelmes olvasáson ez esetben emberéletek, családi sorsok múlnak.

"Igazságot már nem vár az ember, de legalább a jogainkat tartsák tiszteletben"

- fogalmaz egyikük, miközben az ügyészség a büntetés súlyosbítását kéri. 

A jogerős ítéletek tehát február végén megszületnek. Igaz, sokan már az elsőfokú eljárást is kritizálták. Nem alaptalanul, ugyanis hemzsegett eljárásjogi hibáktól, a napnál is világosabb volt, hogy koncepciós eljárás zajlik. Nemrég nyílt levélben foglalta össze kritikáit Budaházy, tavaly év végén a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, de talán a legsokatmondóbb tény az, hogy az elsőfokú ítéletet kimondott bírónő már régen lemondott. Függetlenül attól, hogy történtek-e bűncselekmények, és ki mennyiben vett részt azokban (ha egyáltalán részt vettek), terroristákról semmiképpen nem beszélhetünk. 

A másodfokú tárgyalások nemcsak a sajtó számára lesznek nyilvánosak, regisztrációval bárki részt vehet rajtuk. Aki ott szeretne lenni a február 13., 15., 20. és 27. napjára kiírt üléseken, az a Fővárosi Ítéletábla által közzétett felhívásban olvashat a február 12-éig lehetséges regisztráció folyamatáról.