Egészen meghökkentő levelezés zajlott a jobbikos Lukács László György és Nagy István agrárminiszter között a hazai húsfeldolgozó-üzemekben dolgozó külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban.
Az ügy apropója, hogy Németországban, a rheda-wiedenbrückbeni sertésfeldolgozóban dolgozó román vendégmunkások körében kitört tömeges koronavírus-fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában.
Az erdélyi magyar politikus szerint a koronavírus rámutatott a vendégmunkások kilátástalan helyzetére
Az RMDSZ EP - képviselője, Vincze Loránt, egy online konferencián rávilágított a Nyugaton dolgozó vendégmunkások aggályos helyzetére. A nemzetiségi kisebbségek ernyőszervezetét (FUEN) is vezető erdélyi magyar politikus hangsúlyozta: a rendszerváltáskor mintegy 3,5 millió munkahely szűnt meg Romániában és hozzávetőleg ennyi román állampolgár dolgozik külföldön.
S mivel hazánkban is több olyan nagy húsfeldolgozó-üzem működik, ahol külföldi vendégmunkásokkal folyik a feldolgozás és termelés, így Lukács László György szerint felmerül, hogy Magyarország is ki lehet téve egy-egy ilyen tömeges megbetegedésnek.
A Jobbik alelnöke ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az alábbi kérdésekkel:
- Végeznek-e rendszeres ellenőrzést a hazai húsfeldolgozó üzemekben, ahol számottevő külföldi munkavállaló dolgozik?
- Ha igen, milyen sűrűn és milyen módon ellenőrzik az üzemeket?
- Ellenőrzi-e az Operatív Törzs – vagy annak megbízottja – bármilyen módon a külföldi dolgozókat foglalkoztató húsfeldolgozókat?
- Történt-e a németországihoz hasonló fertőzés hazánkban bármelyik húsfeldolgozó üzemben?
- Köteles-e jelenteni a külföldi dolgozók számát a húsfeldolgozó üzem az Operatív Törzsnek, vagy más hatóságnak?
- Mit kíván tenni a Kormány, hogy megakadályozzon egy, a rheda-wiedenbrückbenihez hasonló tömeges megbetegedést?
Ám nem Pintér Sándor, hanem a már említett Nagy István válaszolt "illetékességből", és mint látjuk, nem is fenti kérdésekre.
Nagy István egyrészt azzal nyugtat minket, hogy "okkal feltételezhető", hogy
mint az egyéb mikrobiológiai kockázatok esetében.
Majd arra tér ki, hogy a COVID-19 elsősorban közvetlen emberi érintkezés útján, főként a fertőzöttek nyálcseppjeivel terjed,
"ezért, amit azt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is megállapította, nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek népegészségügyi kockázatot jelentenének a COVID-19-betegséggel összefüggésben".
Bár, ugye ezt nem vetette fel senki.
De még nincs vége, hiszen kiderül,
"a húsfeldolgozó üzemekben észlelhető egészségkárosító kockázatok felderítése, ideértve a külföldi állampolgárok esetleges megbetegedéseinek vizsgálatát is, az alapvető munkajogi szabályok érvényesülésnek ellenőrzésén túlmutat, az a munkaügyi ellenőrzési hatáskörön kívül esik".
Ugyanakkor a miniszter tájékoztatása szerint az idei évben nem érkezett olyan jelzés a már előbb hivatkozott munkaügyi hatóságok részéről, hogy a húsfeldolgozás területén számottevő külföldit foglalkoztatnának. Nagy István közölte azt is, hogy nem érkezett tájékoztatás arról, hogy a munkaköri alkalmassági vizsgálatok során tapasztaltak volna koronavírusos megbetegedéseket.
"Nagy István vagy nem tudta értelmezni a kérdéseimet, amit nem feltételezek, vagy valami gond lehet a húsfeldolgozóknál, amit nem mernek leírni"
- fogalmazott lapunk érdeklődésére Lukács László György. A jobbikos politikus szerint a nyugat-európai példákból kiindulva a kormánynak ébernek kell lenni; szűk közösségekben nagyon könnyen újabb gócpontok alakulhatnak ki. A képviselő hangsúlyozza, nagyon sok olyan üzem van, ezért inkább fokozottan vizsgálni kellene, nem pedig értetlenkedni a kérdéseken.