Húsz évet szabott ki az idős néni gyilkosára a Pécsi Ítélőtábla

A táblabíróság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék határozatát helybenhagyva a férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek.

A vádlottat mellékbüntetésként tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Pécsi Ítélőtábla Makai Lajos vezette tanácsa.

A vádirat szerint a 19 éves - magát alkalmi munkákból fenntartó - vádlott önálló életet kívánt kezdeni, ezért jelentkezett egy másik megyében meghirdetett állásra, de nem volt pénze az utazásra, ezért elhatározta, hogy a településükön egyedül élő 70 éves sértettől szerez pénzt.

A férfi 2014. november 15-én késő este arcát maszkkal fedve a sértett házához ment, ahol lekapcsolta a villanyórát, majd a házból kilépő asszonyt viperával nagy erővel fejbe verte. A földre rogyó nőt tovább ütötte, az asszony a bántalmazás következtében életét vesztette. A vádlott a nő táskájában talált 14 500 forintot magával vitte.

A Kaposvári Törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Pécsi Ítélőtábla megállapította, hogy a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés nem szabható ki, mivel a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be 20. életévét.