Publicus Intézet: A Fidesz számára végzetes lenne a Huxit

Publicus Intézet: A Fidesz számára végzetes lenne a Huxit

A magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll.

A magyarok kétharmada most is megszavazná, hogy országuk legyen az Európai Unió tagja

- derült ki a Publicus Intézet félméréséből, amit a Népszava ismertetett. 

A 2022. decemberében készült közvélemény-kutatás tanúsága szerint Magyarország EU-tagságát a megkérdezettek 68 százaléka most is előnyösnek tartja 26 százalék ellenében. (A legkevesebben, 57 százaléknyian még a 2015-ös menekültválság alatt tartották előnyösnek, a magyar EU-tagságot.) Egyértelműen EU-pártiak a magyarok az EU-s értékeket illetően is. A Publicus Intézet még 2022. februárjában, az orosz-ukrán háború kitörése előtt készített felmérést erről, akkor sorrendben a békét és a tagországok közötti együttműködést (84 százalék), a jogállamiságot (82 százalék), a gazdasági előnyöket (75 százalék), a szabad munkaerőáramlást (72 százalék) és a határok megszűnését, a szabad mozgást tartották fontosnak.

Mindez semmivé foszlana, ha Magyarország kilépne az EU-ból, azt azonban, hogy Orbán Viktor egyik reggel erre a gondolatra ébred, mindössze a megkérdezettek 30 százaléka látja valószínűnek. A miniszterelnök és környezete - elemez a Publicus Intézet - nem nagyon tesz olyan nyilatkozatokat, amelyben felsejlhetne a távozás valódi szándéka.

Ez egyébként két okból is végzetes lehetne a Fidesz számára. Az egyik, hogy a magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll, egy ilyen helyzetben pedig bármilyen politikai erőnek kockázatos lenne a kilépéssel kacérkodnia. A másik, hogy a kilépés rengeteg erőfeszítéssel, kiadással és politikai kudarccal jár.

A Publicus Intézet kommentárjában a megjegyzi, a Brexit után lemondott brit miniszterelnökök számában mérhető, arról nem is beszélve, hogy az EU-s támogatások megszűnése, a kikerülés a közös piacról katasztrofális hatással lenne Magyarország gazdaságára.

Egy esetleges kilépés tehát komolyan veszélyeztetné kormánypártot. Már a konzervatív pártcsaládból, az Európai Néppártból való kilépés is óriási károkat okozott a Fidesznek (és hazánknak) itthon és külföldön is.

Éppen ezért a Fidesznek politikailag sokkal pragmatikusabb egy még nem túlzottan radikális, de általánosságban Brüsszel-ellenes közhangulat fenntartása a szavazók körében

- állapítja meg az elemzés.