Először nyert közbeszerzést ifjabb Orbán Győző

Először nyert közbeszerzést ifjabb Orbán Győző

Orbán Viktor egyik öccsének cége nagy értékű közbeszerzést nyert el tavaly év végén: nettó 268 millió forintos megbízást kapott a következő években gázhálózatok távfelügyeletére - számol be a 444.hu a Direkt36 tényfeltárásáról. 

Információik szerint a Gamma Analcont Kft. ifjabb Orbán Győző kisebbségi résztulajdonába tartozik, és nyilvános közbeszerzésen nyerte el a pályázatot az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától. Noha a gázszolgáltató még német magántulajdont képez, de rövidesen részben magyar állami céggé válhat. 

Mint írják, ifj. Orbán Győző cége, a Gamma Analcont egy másik céggel közösen pályázott a projektre, és összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek velük keretszerződést. A feladata ezen belül a távfelügyeleti rendszer telepítése, üzembe helyezése és dokumentálása lesz, míg a másik cég szállítja a rendszerhez szükséges hardvert és szoftvert. 

A két cég ezért 255,9 millió forintot, a rendszer későbbi karbantartásáért pedig további 11,8 millió forintot kap, 

de kérdésükre nem árulták el, hogy ez milyen arányban oszlik majd meg közöttük. 

Arra viszont fény derült, hogy a teljes közbeszerzés összesen 899 darab nyomásszabályozó állomás távfelügyeletének kiépítésére, valamint opcionálisan ezek 2025 és 2028 közötti karbantartására szólt. A munkálatok pedig összesen hat megyét, Baranyát, Somogyot, Tolnát, Veszprémet, Fejért és Zalát érintik. 

Mivel az E.ON közszolgáltatást nyújt, így közbeszerzést kell lebonyolítania. Az energiaszolgáltató a teljes munkára több ajánlattevővel kötött szerződést. A legjobb ajánlattevő kapta a munka 50 százalékát, a második és harmadik legjobb pedig 30, illetve 20 százalékot. A portál kiemeli: a Gamma Analcont által vezetett konzorcium csak a második legjobb árajánlatot adta, így a munka 30 százalékára kapott megbízást. 

Összességében azonban így is 50 millió forinttal több pénzt kap majd, mint az a cég, amely a munka 50 százalékát fogja elvégezni. 

Ennek kapcsán a Direkt36-nak az E.ON azt válaszolta, hogy az árajánlatokat egymáshoz képest nem vizsgálták, hanem a több cég részvételével kialakuló legkedvezőbb kombinációt keresték. Hozzáfűzték azt is, hogy a kiválasztásban az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság szempontja játszott szerepet, "a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”. 

A lap emlékeztet, hogy a kormányfő testvére 2015 januárjában vásárolta be magát a Gamma Analcont Kft.-be, amelynek azóta 26 százalékos tulajdonosa. Abban az évben pedig már megduplázta az addigi forgalmát, de 2016-ban újbóli visszaesést könyvelhetett el.