Így fejlődik Miskolc: digitális város van, ivóvíz nincs

„Digitális városról, meg szárnyaló gazdaságról beszélnek, eközben a XXI. században a legalapvetőbb szolgáltatást sem képesek biztostani."

Mint a képviselő elmondta, miskolci nyugdíjasok keresték meg a Jobbikot azzal, hogy belterületi utcájukban az önkormányzat évek óta nem biztosítja az ivóvízhez való hozzáférést. A lakosok eddig fúrt kúttal orvosolták a helyzetet, a vízhozam azonban lecsökkent, ezért fordultak a Polgármesteri Hivatalhoz, ahonnan azt a választ kapták: „az önkormányzatnak jelenleg nincs lehetősége megoldani a problémát”.

A politikus felhívta a városvezetés figyelmét: a törvény szerint a víziközmű-szolgáltatás nem lehetőség kérdése, hanem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, vagyis a város közigazgatási területén belül kötelező biztosítani az ivóvízellátást. Ráadásul itt olyan miskolciakról van szó, akik egész életükben tisztességgel fizették az adót, cserébe joggal várják el, hogy legalább ivóvizet kapjanak.

Jakab szerint a Fidesz kirakatpolitikáját tökéletesen jellemzi, hogy „digitális városról, meg szárnyaló gazdaságról beszélnek, eközben a XXI. században a legalapvetőbb szolgáltatást sem képesek biztosítani."

A politikus arra kérte Kriza Ákos polgármestert, ha ennyire gyenge lábakon áll a város gazdasága, kezdeményezze a kormánnyal kötött „Modern Városok Program” szerződésmódosítását úgy, hogy Miskolcon ne csak „Smart City” program legyen, de ivóvíz is. Jelezte azt is, ha a városvezetés képtelen a problémát orvosolni, a Jobbik az alapvető jogok biztosához fordul.