Orbán Viktor: „egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal”

Orbán Viktor: „egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal”

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy "nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek". A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy "a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket", sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban - mondta.

Közölte: az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett.

Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék - jelentette ki az azeri elnök.

A két ország kormánya akkor került igazán jó viszonyba, amikor az Orbán kabinet 2012-ben kiadta Azerbajdzsánnak az azeri baltásgyilkosként emlegetett Ramil Safarov katonatisztet, aki 2004-ben egy baltával álmában verte agyon örmény szobatársát egy budapesti szállón. A magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt életfogytiglani börtönre ítélte. Kiadása után azonban hazájában hősként ünnepelték, elnöki kegyelemben részesült és előléptették.

(MTI) Alfahír