Illegális fémtelepet találtak Zuglóban

A pénzügyőrök egy régi gyárépület területén csaknem másfél tonna fémhulladékot foglaltak le.

Suller György Attila alezredes közleménye szerint az Egressy úti épület előtt álló furgonban és az épületben mintegy másfél tonna fémhulladékot, és három - a fémhulladékok mérésére szolgáló - digitális mérleget találtak.

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenőrzött személy a magánszemélyektől átvett, vagy lomtalanításból szerzett fémhulladékokat készpénzért értékesítette fémkereskedők részére. A fémkereskedők nyilvántartásaiból kiderült, hogy az illető 2010 januárjától kezdve több mint 11 tonna fémhulladékot már értékesített engedéllyel rendelkező fémkereskedőnek - olvasható a közleményben.

A pénzügyőrök a Vas megyei fémkereskedők nyilvántartásai alapján megállapították, hogy az ellenőrzött személy 2014 januárjától kezdve 46,5 tonna fémhulladékot már értékesített. A gyárudvaron talált mintegy másfél tonna fémhulladékot a pénzügyőrök lefoglalták és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak. Az illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt több mint 3 millió forint bírság kiszabása várható - közölte a szóvivő.

A NAV vizsgálatot indított a fémkereskedő ellen is, aki a lomtalanításból származó fémhulladékot átvette. Ha bebizonyosodik, hogy a fémkereskedő szabályt szegett, a kereskedő számíthat arra, hogy vele szemben is eljárnak.