Eurostat: Magyarországon nőttek a lakásárak a harmadik legnagyobb mértékben az EU-ban

Eurostat: Magyarországon nőttek a lakásárak a harmadik legnagyobb mértékben az EU-ban

Tíz év alatt megduplázódtak az ingatlanárak Magyarországon - írja az Eurostat friss elemzésére hivatkozva a hvg.hu.

A júliusban megjelent elemzés rámutat, összességében 15,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak és 30,9 százalékkal az albérletek árai 2010 óta Európában. 2021 első negyedévét összevetve 2010-zel azt láthatjuk, hogy meglehetősen ingadoztak a lakások árai: 23 uniós tagországban emelkedtek, négyben pedig csökkentek a lakóingatlanok árai (Spanyolország, Ciprus, Olaszország és Görögország), ezek közül kettőben pedig még az albérletek is olcsóbbak lettek (Ciprus és Görögország).

Eszerint a drágulás mértéke Észtországban volt a legmagasabb: 126 százalékkal emelkedtek a lakásárak és 146 százalékkal a bérleti díjak.

A lakásárakban "ezüstérmes" Luxemburg a második, 108 százalékos emelkedéssel; a lakbérekben pedig Litvánia jön az észtek után, 108 százalékos emelkedéssel.

Magyarországon a lakóingatlanok árai a kétszeresükre nőttek, míg a bérleti díjak ezalatt több mint 40 százalékkal lettek magasabbak. Ezzel hazánk produkálta a harmadik legnagyobb drágulást az EU-ban, ami az ingatlanok árát illeti. 

Hova már? Tovább nőhetnek az ingatlanárak és drágulhatnak az albérletek is

Folyamatosan javulnak a lakáspiaci várakozások a tavalyi második negyedév óta; a válaszadók szerint a használt lakások árai a közeljövőben minden körzetben emelkedni fognak, az új lakásoknál kétszámjegyű, 11 százalékos áremelkedés várható - derül ki a GKI és a Masterplast közös júniusi felméréséből.