Tévedett, aki azt hitte, hogy megállt a drágulás az ingatlanpiacon, további áremelkedés várható

Tévedett, aki azt hitte, hogy megállt a drágulás az ingatlanpiacon, további áremelkedés várható

Mint ismert, lassan lejár a moratórium, az állami ingyen milliók és ösztönzők időszaka. A 2021-es Property Investment Forumon többek között arról beszélgettek a lakáspiaci panel résztvevői, hogy mi lesz a hazai lakáspiacon, várható-e áremelkedés, miként alakulnak a bérleti díjak.

A Pénzcentrum cikkében azt írja, Banai Ádám, az MNB monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezetője szerint gyorsan túljutott a válságos időszakon a lakáspiac.

Eddig a budapesti árnövekedés volt erősebb, most a vidéki. Kifejtette, a hitelezésben is dinamikus a növekedés, jelenleg alacsony az alku lehetősége a lakáspiacon, ami vélhetően azt jelenti, hogy a járvány, csak időszakos megtorpanást okozott.

Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere arról beszélt, hogy jó minőségű és jó lokációjú fejlesztésekre eddig is volt, és ezután is lesz kereslet a piacon. Hozzátette, azok a projektek, amelyek valamely kiemelt környezetben, vagy csomópontban helyezkednek el, jelentős árszigetet fognak tudni a jövőben kialakítani.

Dr. Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója szerint most egyértelműen a lakáspiac az egyik erős húzóágazat, kiemelte, hogy jót tenne a magyar piacnak ha bérlakásszektor beindulna, amit az államnak kellene megvalósítania.

Az építési költségekről szólva Schrancz elmondta, hogy 15%-os áremelkedést tapasztaltak az építőanyagoknál, van olyan anyagár, ami csökkent, ugyanakkor például az alumínium elképesztő mértékben emelkedik. Összességében az építőipari anyagok ára a szakértő véleménye szerint már nem fog drasztikusan emelkedni.

A lakásárak alakulásáróla egyöntetűen az a vélemény, hogy nincs olyan tényező, ami lefelé hatna.

Schrancz szerint

infláció felett lesz az áremelkedés, a bérleti díjakban azonban nagy áremelkedés már nem várható.

Szörcsök Gabriella szerint a budapesti lakáspiac várhatóan folytatódik tovább az árnövekedés.