Kiderült, hogy nincs személyes ügyfélszolgálata az Integritás Hatóságnak

Kiderült, hogy nincs személyes ügyfélszolgálata az Integritás Hatóságnak

Az újonnan létrehozott antikorrupciós szervhez személyes úton nem, csak írásban lehet bejelentést tenni.

A Hatóság személyes ügyfélszolgálatot nem üzemeltet

– tette egyértelművé szerdai sajtóközleményében az újonnan létrehozott Integritás Hatóság, amely a korrupció üldözéséért felel majd. Ehelyett azt írták, a közérdekű bejelentéseket írásban – postai úton a 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. címen, vagy elektronikus úton a bejelentes@integritashatosag.hu címen – lehet megtenni. A szerv közölte, "az eddig beérkezett bejelentések feldolgozása folyamatban van".

Ahogy azt megírtuk, a Jobbik és a Momentum is megkísérelt személyesen eljárni és korrupciógyanús ügyeket kivizsgálásra javasolni a november 19-én működését és a szakmai munkát megkezdő Integritás Hatóság székhelyénél.

Ismert, szombat reggel 9-kor Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselője és Schwarcz-Kiefer Patrik, a Régiók Bizottságának jobbikos tagja egy baranyai korrupciós ügy dokumentumait próbálták átadni a Hatóságnak. Pár órával később Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője is megjelent a szerv épületének zárt ajtaja előtt hasonló motivációval. 

Mindkét ellenzéki párt próbálta tehát munkára fogni az új antikorrupciós szervet – sikertelenül. A mai közleményben jó eséllyel – utólag – ezért is tértek ki külön arra, hogy nincs személyes ügyfélszolgálatuk. 

Friss közleményében viszont az Integritás Hatóság azt ígérte, a jogszabályi feladatainak megfelelően december elsejéig létrehozza a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely legkésőbb december 15-ig megtartja első ülését. Nem kormányzati szereplőket képviselő tagjait nyílt pályázat keretében választja ki a Hatóság. Erre november 24. éjfélig lehet pályázni. Végezetül a potenciális jelentkezők számára kihangsúlyozták azt is:

A Hatóság várja azon nem kormányzati szereplők jelentkezését, akiknek a korrupció elleni küzdelem szívügye és a korrupció visszaszorításáért tenni szeretnének.