Legyőzni Tállai Andrást, vagy elsüllyedni egy pártállam mételyében

Interjú Lukács Attilával.

Az Ön ellenfele Tállai András, országosan ismert politikus, amellett NAV-elnök, és a NER egyik arca. A legyőzése is komoly visszhangot keltene. Ez plusz motivációt, vagy inkább nagyobb kihívást jelent? 

Ez egy nagy kihívás, mert Tállai András élet és halál urává vált az utóbbi időszakban, ráadásul igen, ő a NAV elnöke. Melyik az a vállalkozó, amelyik le mer ülni nyíltan egy kávézó teraszára a NAV elnök ellenfelével beszélgetni? Kevés ilyen van.

Általában titokban kell sort keríteni ezekre a találkozókra. Mondhatni, visszatértünk a sötét pincékben való találkozások időszakához.

 De így van ez a polgármesterekkel, hivatali dolgozókkal, egészségügyi dolgozókkal, egyszóval mindenkivel, a közmunkásig bezáróan, hiszen ő is fél. A Jobbik-kormány első intézkedése lesz, hogy felszámolja ezt a totális rendszert. A politika ne hajtsa uralma alá az ellenőrző intézményeket, mert az megöli a társadalom normális, egészséges működését.

Amennyiben?

Mezőkövesd erre az élő példa: a futball klub minden cselt bevet, hogy adóforintokhoz jusson, ráadásul a büfében nem adnak nyugtát, még az online pénztárgépet sem kapcsolják be. Melyik nem-Fidesz közeli kisvállalkozó merné ezt megtenni? A Jobbik azt akarja, hogy a NAV elnök, a legfőbb ügyész, a Bírósági Hivatal, az Állami Számvevőszék vezetője ne pártember legyen, hanem független szakember. De itt még a Járási Hivatal vezetője is Tállai András rokona.

Ha csak Tállai Facebook-oldalát nézzük, a választókerületben naponta adnak át valamit, de legalábbis mindig van valami jó kedvű rendezvény. Valóban ilyen boldog mindenki Matyóföldön?

Sokszor elmondtam már, hogy Tállai Andrást nem tartom a patás ördögnek, nyilván neki is vannak erényei. Például azt elismerem, hogy sokat lobbizik a választókerületért, és amikor teheti, az emberek között van. Ha már ketten leülnek bográcsozni, ő megjelenik harmadiknak. Véleményem szerint, ez bizalmatlanságból és a hatalomhoz való ragaszkodásából is ered. Egyébként mielőtt politizálni kezdtem, fordultam hozzá kérdésekkel, de sosem kaptam választ. Az említett jó tulajdonsága eltörpül amellett, hogy uralkodni akar az 54 településen és a lakosságon. Ha valaki nem vele van, az eltiporandó, számos példa igazolja. Ez megbocsáthatatlan a bűn, mert a rövid távú gondolkodás a térség vesztéhez fog vezetni.

Egy újkori feudális rendszer épül, melyben csak a Fidesz embereinek van helye, a többi lakos másodrendű állampolgár.

Saját példa: édesanyám több, mint 10 évig üzemeltetett a Hadasban egy tájházat, végzettségei révén élő népművészetet tartott fenn. Azonban mondva csinált indokkal elvették tőle a házat, a Matyó Húsvéton nem is volt megtekinthető, pedig több százan látogatták ilyenkor.

Ez a nyomasztó légkör nem igazán jön át az államtitkár legendás Facebook-posztjaiból.

Igen, Tállai András mindig átad valamit, ezt annyira futószalagon műveli, hogy egyszer Hejőkürtön átadott egy elrontott szövegű emlékművet. Az emlékmű feliratából nem derült ki állításának célja.

Szemrebbenés nélkül átad 100 százalékos önkormányzati forrásból készült beruházást, és elmondja közben, hogy a Fidesz nélkül nincs fejlődés. De mi köze lenne az országgyűlési képviselőnek a Magyar Közút által, uniós forrásból végzett útfelújításokhoz?! Semmi. Ha van, azt korrupciónak hívják.

Azt szoktuk mondani, ha valaki felvesz egy festőhengert, Tállai András már megy fényképet készíteni.

Polgármesterek panaszkodnak, hogy nem a település szükségleteihez igazítva lehet pályázni, hanem jön Tállai területileg illetékes embere és mondja, hogy mire fog pályázni a település. A 2014-2020- as uniós pénzlehívási ciklus legtöbb eredményhirdetése véletlenül pont a kampányidőszakban történik és kattannak is a vakuk.

Tállai amellett, hogy átad, kóstol, stb., adóügyekért felelős államtitkár is, ilyenformán tevékenysége hatással van az egész Borsod megye leszakadására is. Hogyan értékeli az Orbán-kormány „szegénybarát” adópolitikáját?

A Jobbik a többkulcsos adórendszer pártján van, mert sok a kispénzből élő ember, az ő terheiket csökkenteni kell. A kormány az olcsó munkaerő mellett tette le voksát, erre állnak be a multik és ezért nagy az elvándorlás. Az ebből fakadó munkaerőhiányt úgy oldják meg, hogy a megyei iparkamarák és munkaerő-közvetítők együttműködésében olcsó ukrán munkaerőt toboroznak. Ez a folyamat következő Trianonhoz fog vezetni. Mi már ellenzékből létrehoztuk a Bérunió intézményét, melyhez 8 másik tagország is csatlakozott, viszont a magyar kormány gátat szab az ügynek azért, mert ellenzéki kezdeményezés. Kormányra kerülve mindent meg fogunk tenni a Bérunió létrejöttéért, és azon leszünk, hogy a több százezer külföldön dolgozó magyar ember haza tudjon jönni. A bérek mellett fontos az otthonteremtés segítése, erre hoztuk létre a lakásépítési programunk. Ez a sok üresen álló ház szempontjából is elengedhetetlen, emellett megrendelést ad az építőiparnak.

Tudtuk, hogy nagy a baj Borsodban, de hogy ennyire, azt nem

A megoldási javaslatokat is tartalmazó tanulmányt augusztus végén fogadta el a megyei közgyűlés, jóllehet, az abban szereplő javaslatok inkább tűnnek merész céloknak, mintsem egy - akár középtávon elérhető - jövőkép megfelelő eszközeinek. Hogy az Észak-Magyarországi régió, azon belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye az ország és az Európai Unió legszegényebb térségeinek egyike, nem újdonság, ám az adatok szinte kilátástalan helyzetről árulkodnak.

Eközben pedig Tállai csapata, a mezőkövesdi futballklub kapja a második legtöbb taopénzt... 

Botrányos, hogy Tállai András hobbijára immáron, több mint 5 milliárd forintot költöttünk. 1,5 milliárdos sportszállót építettünk a focistáknak, Egerben építünk villanyvilágítással rendelkező pályát, és 48 millió forintos eszközzel napoztatjuk a füvet Mezőkövesden. Ezzel párhuzamosan egy kórház leépült, megszűnt a sürgősségi ellátás és választókerületünk rendelőintézeteiben fél éves várólisták alakulnak ki.

Az orvoshiány miatt rendelések maradnak el. 11 orvosi praxis tartósan betöltetlen és sok a nyugdíjas korú háziorvos.

A Jobbik programja az egészségügy alulfinanszírozásának megszüntetését, a házi orvosi praxisok vonzóvá tételét tűzi ki célul, egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését. Jobban kell tagozni az egészségügyi ellátást: házi szakápolási hálózat, 24 órás sebészetek kellenek. Magyarul modern XXI. századi egészségügy. Első teendőim között lesz megvizsgálni, hogy a mezőkövesdi kórház milyen keretek között működhet újra.

A kireszavazzunk.hu oldalon elérhető információk szerint a választókerület lakóit leginkább a munkalehetőségek hiánya, ez elégtelen egészségügyi ellátás és a járdák, utak állapota érdekli. Vannak megoldások ezekre a problémákra?

Munkahely szempontjából választókerületünkben komoly különbségek vannak. Mezőkövesden, Bükkábrányban vagy éppen a közeli Tiszaújvárosban sokan tudnak dolgozni, de a Mezőcsáti Járásban nagyon kevés a munkahelyek száma és roppant alacsony a bérszínvonal. Továbbá kevés a vállalkozások száma, ez a kistelepülésekre nagyon veszélyes. Nincs helyben munka, ezért utazni kell, így sokan inkább a költözést választják. Több településen a közmunka szinte az egyetlen kereseti lehetőség. Ez nem csak a bérszint miatt, de a dolgozói kiszolgáltatottság miatt is probléma.

A Jobbik csökkenteni fogja a mikro-, kis- és közepes vállalkozók anyagi és adminisztratív terheit. Az ő gyarapodásuk a települések adóbevételei szempontjából is lényeges. Több forrást kell hagyni a településeknél, ami által nő az önállóságuk. Sok településen azért nem tudnak megfelelő mennyiségű járdát felújítani, mert forráshiánnyal küzdenek az önkormányzatok, így külső források után kell nézni. Jelenleg is készülnek a kampányutak térségünkben, megválasztásom esetén ezek minőségét megvizsgálom, és a Magyar Közút illetékeseivel egyeztetve egy felújítási stratégiát fogunk készíteni, amiből a lakosok világosan látni fogják, mikor mi épül.

A kireszavazzunk.hu adatai szerint viszont Ön a legerősebb ellenzéki jelölt, és az egyedüli, aki legyőzheti Tállait. Miért fontos ezt hangsúlyozni?

Tállai András először úgy nyert választást, hogy a második körben megkapta az ellenzéki szavazatok döntő részét. El is törölték a két körös rendszert, nehogy ez velük szemben is megtörténjen. Éppen ezért, a legerősebb ellenzéki pártnak és jelöltnek kötelessége jelezni a kormányváltást akarók felé, hogy a felmérések szerint ki az esélyes. Választókerületünk adataiból egyértelműen kiderül, hogy magasan én vagyok az. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert

Tállai András ellen minden ellenzéki szavazatra szükség van, hiszen a Fidesz egyik legerősebb embere, és hatékony tudják mozgósítani a szavazóikat.

Tevékenységével a Fidesz is beismeri, hogy én vagyok a kihívó. Sunyi módon lejáratnak, festik, tépik, lopják a plakátjainkat.

A kiskirályság lebontásán túl, miért érdemes Önre szavazni, milyen változások várhatók győzelme esetén Matyóföldön?

Megválasztásom esetén megszűnik a „csak a Fidesz” rendszere. A települések finanszírozása nem a képviselőhöz való viszonyon fog múlni, hanem a települések szükségletein. Nem a kormánypárthoz közeli vállalkozások, civil szervezetek járnak majd jól, hanem az ügyesek, tevékenyek. Fontos a társadalmi légkör felszabadítása: nem a félelemre, hanem a közös tiszteleten alapuló együttműködésre fogom alapozni munkám. Pártszimpátiától függetlenül minden polgármesterrel egyeztetek településük hiányosságairól, szükségleteiről, melynek megoldásáért fogok dolgozni. Megbeszéljük a kitörési pontokat, a munkahelyteremtés, a település vonzóbbá tételének szempontjából.

Saját választókerületi programmal rendelkezem, mely a fejlődő Dél-Borsod 7 pillére nevet kapta.

Úgy gondolom, ez garancia a hatékony és tudatos munkára. Programomhoz feldolgoztam térségünk településfejlesztési stratégiáit, és a járások állapotát felmértem. Választókerületi elnökként minden településre ellátogattam és fórumokon hallgattam meg a lakosokat. Gyönyörű természeti értékekkel, kiváló termőfölddel rendelkezünk. Ezt ki kell használni, azért is mert a Mezőcsáti Járásban gyakorlatilag nulla az eltöltött vendégéjszakák száma. A gépipar támogatása mellett fejleszteni kell az élelmiszeripart és az erre épülő feldolgozóipart, hogy nagyobb hozzáadott értéket termeljünk, és több munkahelyet teremtsünk helyben.

A választás tétje az lesz, hogy egy szabad és élhető Dél-Borsodot építünk a lakossággal közösen, vagy hosszú időre elsüllyedünk egy pártállam mételyében.