Iskolázatlanoknak nem járna többé jogosítvány

A csütörtökön ismertetett tervezet célja - más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel – az európai uniós irányelvnek megfelelően felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát Romániában az elkövetkező három évben.

Romániában az oktatási törvény szerint jelenleg az iskola előtti úgynevezett felkészítő osztály, illetve az elemi iskola nyolc osztályának és a középiskola első két osztályának elvégzése kötelező. Az iskolakötelezettség azonban 18 év felett megszűnik.

A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt. Így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

Románia vezeti az EU-ban a halálos balesetek statisztikáját

Romániában négyszer többen halnak meg az utakon, mint például Nagy-Britanniában, az áldozatok többsége 18-24 év közötti fiatal. Az okok között szerepel a korszerűtlen román úthálózat és közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása.