Most már mindegy? Az Iszlám Állam felrobbantotta azt a mecsetet, ahol létrejött a kalifátus

A BBC írja, hogy az iraki kormányerők közlése szerint a mecset és a minaret is romokban hever. Abdul-Amír Rasíd Jaralláh, az iraki hadsereg ninivei kormányzósága hadi műveleteiért felelős vezetője elmondta: az iraki erők mélyen előre tudtak törni a szélsőségesek egykori fellegvárának óvárosában. A mecset pusztulását pedig akkor vették észre, amikor csapataik eljutottak a történelmi épülethez. Az illetékes ezzel összefüggésben az Iszlám Állam "újabb történelmi jelentőségű bűncselekményéről" beszélt.

A terrorszervezet az iraki bejelentést követően az interneten közzétett nyilatkozatában azt állította, hogy az an-Núri mecsetet és a "púpos" néven ismert minaretet az Egyesült Államok egyik légicsapása tette a földdel egyenlővé. A 12. században épült mecsetben kiáltotta ki 2014 júliusában az Iszlám Állam kalifátusát Abu Bakr Bagdadi, a dzsihadista szervezet vezetője, miután az iszlamisták jelentős területeket foglaltak el Irakban és Szíriában.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult, Irak második legnagyobb városát. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, és az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a dzsihadistákat. Jaralláh szerint a terroristák alig 500 harcosa maradhatott a városban.

(címlapkép: AFP)