Afgán baltás az Iszlám Állam híveinek: saját országaitokban öljétek a "hitetleneket"

Az Iszlám Állam nyilvánosságra hozott videójában "a Kalifátus katonájának" vallja magát a 17 éves afgán "menekült".

A fiatal férfi "a Kalifátus katonájaként" beszél magáról, miközben a kezében késsel hadonászik és annak használatával fenyegetőzik. Továbbá "bájosan" arra szólítja fel az Iszlám Állam híveit, hogy saját országukban öljenek meg "hitetleneket".

"Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (...) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (...) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni"

- mondja a felvételen megjelenő fiatal férfi.

A szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ által talált felvétel néhány órával azután került nyilvánosságra, hogy az Iszlám Állam magára vállalta az öt sebesülttel járó támadást. Ennek ellenére a bajor belügyminiszter korábban azt mondta: a nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy az afgán „menekült” kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal.

Joachim Herrmann szerint az afgán baltást a környezetében „nyugodt és kiegyensúlyozott” emberként ismerték, ugyanakkor vallásos muszlim volt, de állítólag nem fanatikus. A vallomásoknak ellentmond, hogy a fiú szobájában megtalálták az Iszlám Állam kézzel festett zászlaját. A fiú ráadásul a vonaton lévő szemtanúk szerint Allah akbar! felkiáltással rontott rá az utasokra.

Erik Ohlenschlager, a nyomozást irányító ügyész Würzburgban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja. Búcsúlevelében azt írta: bosszút akar állni a "hitetleneken" a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy ismeretleneket gyilkoljon meg, tisztában volt azzal, hogy nem éli túl az akcióját.

Az afgán fiút végül a Majna folyó partján találták meg, de mivel a rendőrökre is rátámadt, ezért lelőtték. Több mint egy éve érkezett Németországba, a bajor-osztrák határon fekvő Passauban regisztrálták menedékkérőként.

A német belügyminisztérium közleménye szerint a nyilvánosságra hozott videófelvételt a tárca és a szövetségi hatóságok is ismerik, és egyelőre még vizsgálják.

Friss:

Minden bizonnyal hiteles az Iszlám Állam terrorszervezethez közel álló Amak hírügynökség által a Würzburgnál elkövetett baltás-késes támadás tetteséről közzétett videofelvétel – jelentette ki Peter Altmaier német kancelláriaminiszter kedd este a ZDF országos köztelevíziónak.