Iszunk, füstölünk és még el is vagyunk hízva

Mármint egész Európa, nem csak mi. A kontinens 59 százaléka túlsúlyos, ami komoly egészségügyi kockázattal jár.

A WHO európai régióról szóló jelentése megjegyzi, hogy miközben sok országban csökkentek a korai halál kockázati faktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében még mindig riasztóan magasak az arányok.
  
"Az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más. Világbajnokok vagyunk - de ez nem jó rekord" - jelentette ki Claudia Stein, a WHO európai információs, kutatási és innovációs kérdésekben illetékes vezetője.
   
Hozzáfűzte, hogy ennek különösen a fiatalokra van komoly hatása, mivel ezek a kockázati tényezők megrövidíthetik az életüket. Az európai régióban a lakosság majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és 30 százalék dohányzik. Évente átlag minden ember 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt.
   
A jelentés megállapította, hogy a várható élettartam Európa-szerte nő és 2020-ig várhatóan évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya. Az adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a diabétesz és a krónikus légzőszervi betegségek okozta halálozás erősen csökken. A 2012-ben kiadott legutóbbi jelentés óta jelentős javulás észlelhető a külső halálokok - közlekedési balesetek, öngyilkosságok - miatt bekövetkező halálozás tekintetében is.
   
Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója üdvözölte a kedvező egészségügyi változásokat, és a várható élettartam növekedését. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik. "Ez különösen a fiatalokra vonatkozik, akik emiatt talán nem élhetnek majd olyan hosszú ideig, mint a nagyszüleik" - mondta.
   
A nemzetközi szervezet jelentése a védőoltások vizsgálatára is kiterjedt, és megállapította, hogy a lefedettség általában jó szintet mutat. A rubeola elleni immunizáció 2010-ben 93,4 százalékos, 2011-ben 93,7 százalékos, 2012-ben 94,6 százalékos volt, és az arány azóta is tovább emelkedik.
   
Jakab Zsuzsanna azonban megjegyezte, hogy az elmúlt években több kanyarójárvány is kitört az immunitás még meglévő hiányosságai miatt. Idén négyen hunytak el a régióban rubeola következtében, egy gyermek pedig diftériában halt meg - ez volt három évtizede az első ilyen eset.