Egész életét rácsok mögött tölti le a zsinagógára és mecsetre támadó amerikai fanatikus

Egész életét rácsok mögött tölti le a zsinagógára és mecsetre támadó amerikai fanatikus

Ténylegesen életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték csütörtökön egy San Diegó-i bíróságon azt a 22 éves férfit, aki lőfegyveres merényletet követett el két és fél évvel ezelőtt egy dél-kaliforniai zsinagógában, megölt egy embert, további hármat pedig megsebesített.

John T. Earnest vádalku keretében, amely valószínűleg megmentette a halálbüntetéstől, elismerte a tettét és azt is, hogy egy hónappal korábban, hajnalban felgyújtott egy mecsetet a közeli Escondido városban.

Earnest támadása pillanatában mintegy száz ember lehetett a San Diegótól északra fekvő Poway zsinagógájában egy húsvéti ünnepségen. A halálos áldozat a gyülekezet egy 60 éves női tagja volt, és a sebesültek között volt egy nyolcéves kislány, valamint a szertartást vezető rabbi.

Ámokfutása közben Earnest gépfegyvere elakadt, és ezt kihasználva a gyülekezet egyik tagja, egy volt katona ártalmatlanná akarta tenni őt, de a támadónak sikerült kimenekülnie, és autójával elhajtania. Később maga hívta fel a rendőrséget, és mondta el, hogy "részese volt" egy lövöldözésnek a helyi zsinagógában. Ezután az út mentén megvárta, hogy a rendőrök letartóztassák.

A fiatal férfiról kiderült az internetre feltett szövegei alapján, hogy antiszemita és muszlimellenes, valamint hogy alaposan megtervezte merényleteit. Legfőbb "ihletője" Brenton Tarrant, az az ausztrál állampolgárságú férfi volt, aki az év március 15-én két új-zélandi mecsetben nyitott tüzet az ott lévő muszlimokra, ötven embert - köztük nőket és gyerekeket - gyilkolt meg.

Az ügyet tárgyaló San Diegó-i bíróságon a vezető bíró a szokástól eltérően nem adta meg a lehetőséget Earnestnek arra, hogy a büntetési tétel kihirdetése előtt a bírósághoz szóljon, mert - mint mondta - nem akar "politikai fórumot" biztosítani az elítélt eszméinek.