Itt mindenki csak áldozat, még az oroszok is

Jelentősen megnövekedett az orosz informatikai rendszerek elleni támadások száma. Ahogy mindenki másé is, mégis mindenki csak áldozat.

"Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megnövekedett azoknak a kísérleteknek a száma, amelyek során külső erők kárt akartak okozni orosz informatikai rendszerekben" - jelentette ki Patrusev.

A politikus szerint mind a hackertámadások, mind a személyi adatok törvénytelen megszerzésére irányuló kísérletek elszaporodtak. Mint mondta, ezekhez a nemzetközi üzemeltetőket és szolgáltatókat is felhasználják és az alkalmazott módszerek folyamatosan fejlődnek.

"Barack Obama kormánya alaptalanul gyanúsítja Oroszországot hackertámadásokkal és tudatosan figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a fő internetszerverek az Egyesült Államok területén találhatók, és ezeket Washington hírszerzési, valamint egyéb olyan célokra használja fel, amelyek a dominanciája megőrzését szolgálják a világban" – mondta.

Kemény vádak

Patrusev szerint Oroszországnak adatok állnak rendelkezésére arról, hogy egyes országok, valamint befolyásos külföldi és transznacionális vállalatok együttműködnek a terroristákkal. Ezek egyebek között olajat és más nyersanyagot vásárolnak tőlük, valamint a terroristák beleegyezésével gyártatnak és szállítanak árucikkeket az általuk ellenőrzött területeken.

Eközben a német nemzetbiztonsági szolgálatok a Der Spiegel című német hírmagazin értesülése szerint továbbra is arról beszélnek, hogy Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé.