Miniszteri szinten védik be a Fidesz-közeli céget, ami szakértők szerint súlyos természetkárosítást követhetett el

Miniszteri szinten védik be a Fidesz-közeli céget, ami szakértők szerint súlyos természetkárosítást követhetett el

Nagy István agrárminiszter védelmébe vette párttársainak és annak a cégnek a közbeszerzéseit, aminek hátterében jelentősek a kormánypárti szálak, nemrég pedig egy mederkotrás miatt természetkárosítási botrányba keveredett.

Mint korábban beszámoltunk róla, egy NER-közeli céget bíztak meg azzal, hogy végezzen a Tokaj közelében található Ively-éren mederkotrási munkálatokat. A feladatot ellátták, de a természetvédők és az ott élők is természetkárosításról beszélnek, mivel olyan időszakban végezték a kotrást, amikor bizonyos halakon túl az ott őshonos és védett hüllők dermedten alusszák téli álmukat.

Mivel a kotrást végző Nyír-Wetland kft. ügyvezetője az a Zemenszky Márió Ferenc, aki korábban még politikai főtanácsadó volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, valamint államtitkári szintig nyúló üzleti kapcsolatokat is ápolt, Jakab Péter írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez.

A Jobbik elnöke a parlament honlapján megtalálható kérdésben arra várt választ, hogy a szaktárca fog-e soron kívüli belső ellenőrzést elrendelni a konkrét ügyben, de emellett mivel egy másik cégben Zemenszky Papcsák Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselővel, valamint Poprády Géza és Horvát Attila Imre volt államtitkárokkal is tulajdonostárs volt, a jobbikos politikus a közbeszerzések átvizsgálását is felvetette.

„Tervezik-e vizsgálni a bemutatott kormányzati szereplők közbeszerzésekben betöltött szerepét, gondolok itt arra, hogy egyes megrendelők lehettek-e akár csak áttételesen beszállítóként is érdekeltek?

Tervezik-e megvizsgálni, hogy volt-e korábban akár a szaktárca, akár a háttérintézményei részéről olyan megrendelés, amelyet a NYÍR-WETLAND Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nyert el, de alvállalkozóként bevonta az államtitkár úr résztulajdonában álló céget?”

A Jobbik elnökének adott válaszban az Agrárminisztérium vezetője mindössze annyit felelt, hogy biztosíthatja, a kérdéses közbeszerzés minden vonatkozó jogszabály mellett zajlott le (bár nem csak „a kérdéses közbeszerzésről” kérdezték, hanem általában a politikai összefonódásokról – a szerk.), de ha Jakabnak összeférhetetlenségi problémái lennének, akkor forduljon az illetékes hatósághoz – írta Nagy István miniszter, tehát lényegében nem válaszolt.