Izrael nemkívánatos személlyé nyilvánította az ENSZ főtitkárát

Izrael nemkívánatos személlyé nyilvánította az ENSZ főtitkárát

Így a nemzetközi szervezet élén álló portugál politikus nem léphet be a háborúzó országba, amelyet most Irán mintegy 180-200 rakétával támadott meg. Az EU valamennyi prominense határozottan elítélte a rakétatámadást.

Izrael külügyminisztere szerdán bejelentette, hogy a zsidó állam nemkívánatos személlyé (persona non grata) nyilvánította António Guterres ENSZ-főtitkárt, mert nem ítélte el „egyértelműen” Irán előző napi Izrael elleni súlyos rakétatámadását, és

ezért a portugál politikus nem léphet be az országba

- számol be a hírről az MTI.

Guterres kapcsán Jiszráel Kac leszögezte:

"Aki nem képes egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni gyűlöletes támadását, az nem érdemli meg, hogy izraeli földre lépjen. Olyan Izrael-ellenes főtitkárral van dolgunk, aki terroristákat, erőszaktevőket és gyilkosokat támogat"

- fogalmazott közleményében izraeli külügyminiszter.

Mint ismert, kedd este Irán közel kétszáz rakétával támadta meg Izraelt. Az iráni Forradalmi Gárda közleménye szerint a rakétacsapás megtorlás volt Iszmáil Haníje Hamász-vezető, Haszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár és egy iráni tábornok meggyilkolásáért.

Kora reggel bejelentették, hogy rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán. A szerdai tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják.

Az EU prominensei egyöntetűen ítélték el az iráni rakétatámadást

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, amely komoly fenyegetést jelent a regionális biztonságra - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán, arra reagálva, hogy előző nap Irán mintegy 180 rakétával támadta Izraelt.

Az eszkalálódást elkerülni szándékozó Josep Borrell közleményében aláhúzta:

az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményében szintén elítélte az Izrael elleni iráni rakétatámadást, és azt mondta: az ilyen lépések veszélyeztetik a regionális stabilitást és fokozzák a feszültséget egy amúgy is rendkívül ingatag helyzetben.

"Arra kérek minden felet, hogy védjék meg az ártatlan civilek életét" - fogalmazott, egyúttal tűzszünetre szólítva fel a feleket.

Charles Michel, az EU-tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében szintén a rakétatámadás regionális biztonságra gyakorolt lehetséges negatív hatásaira hívta fel a figyelmet.

"A közel-keleti halálos eszkalációs spirálnak most azonnal meg kell állnia. A regionális háború senkinek nem érdeke"

- rögzítette Michel, egyben jelezve, az EU kész a helyzet enyhítésére a civilek érdekében is.

(Címlapkép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának a libanoni válság ügyében összehívott rendkívüli ülésén New Yorkban 2024. szeptember 25-én. MTI/EPA/Justin Lane)