Izrael újabb kitelepítéseket rendelt el Rafahban, de hadműveletei kiterjesztésére is készül

Izrael újabb kitelepítéseket rendelt el Rafahban, de hadműveletei kiterjesztésére is készül

Egy légitámadás során ezen kívül legkevesebb 19 ember, köztük 8 nő és 8 gyermek vesztette életét.

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit - írja az MTI.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avihaj Adrei arra szólította fel a Dzsbalija és Bejt Laíja nevű településeken és a környező területeken élő palesztinokat, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a Gáza város nyugati részén lévő óvóhelyekre, mert

"veszélyes harci övezetben" tartózkodnak, ahol a hadsereg "nagy erővel" fog lecsapni.

Újabb halálos légicsapások

Mindeközben heves összecsapások zajlanak a fennmaradt erőit a héten újfent átcsoportosító Hamász és az izraeli hadsereg között a Gázai övezet északi részén is, azon a területen, ahol az IDF még tavaly év végén megkezdte szárazföldi hadműveletét az övezetben.

A palesztin egészségügyi hatóságok szombatra virradóra három különböző éjszakai légicsapásról számoltak be a Gázai övezet középső részén, amelyekben a jelentés szerint

legkevesebb 19 ember, köztük nyolc nő és nyolc gyermek vesztette életét.

Miközben az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezetben, Rafah ellen tervezett teljes körű offenzívája - noha egyre súlyosabb harcok jellemzik - egyelőre a déli város külső területeire koncentrálódik.

Ahogy ismert, a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.

(Címlapkép: Palesztinpárti tüntetők Izrael kizárását követelik az Eurovíziós Dalversenyből a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt Malmöben a második elődöntő előtt, 2024. május 9-én. MTI/AP/Martin Meissner)