Jakab Péter örül, hogy Márki-Zay nem PC és szókimondó, ebben hasonlítanak, de még tanulnia kell

Jakab Péter örül, hogy Márki-Zay nem PC és szókimondó, ebben hasonlítanak, de még tanulnia kell

"Örülök, hogy valaki nem PC, és szókimondó, ebben hasonlítunk Márki-Zay Péterrel. Amiben mások vagyunk, az a kompromisszumkészség. Szerintem neki ezt még tanulnia kell"

- fogalmazott Jakab Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről a Jelennek adott interjújában.

A Jobbik elnöke elmondta, ő maga nem vágyott arra, hogy miniszterelnök lehessen. Jakab ugyanakkor felidézte:

"Amikor legeslegelőször gondolkodtam a jó jelöltön, akkor azt mondtam, hogy legyen egy pártok fölött álló civil jelölt, mert talán ő tudja a legintegratívabban megtestesíteni a választói akaratot, és én akkor Márki-Zay Péterre gondoltam. Aztán egyszer volt egy találkozásunk tavaly decemberben, ahol Péter kért, hogy támogassam őt, és álljunk be mögé, de a kompromisszumkészség hiánya szembeötlő volt, és akkor eldöntöttem, hogy én el fogok indulni miniszterelnök-jelöltként." 

Ezt folytatva hozzáfűzte azt is, szerinte ezt a hatpárti sokaságot csak olyan személy tudja egyben tartani, aki végletekig kompromisszumkész, de Hódmezővásárhely polgármesterében ezt a kompetenciát nem látta.

Jakab Péter kiemelte,

számára minden, ami magánélet, szent és sérthetetlen. 

"Nem érdekel, hogy kinek milyen a szexuális hovatartozása, közszereplőként sem érdekel, ez az ő magánügye, és nem is akarom a közélet részévé tenni. Nekünk jobbnak kell lennünk, mint a Fidesz, nekem nem fér bele, hogy politikai termék legyen a miniszterelnök fiából"

- fogalmazott a pártelnök, aki reméli, hogy Márki-Zay Pétertől is ez "egyfajta túlfutás", amit a kampány hevében tett.

A Márki-Zay által emlegetett ellenzékváltást a Jobbik vezetője úgy kommentálta:

"Nem az ellenzékváltás a lényeg, hanem az összefogás élménye. Én Márki-Zay Péternek is elmondtam, az ellenzéket senki nem leváltotta. Ez az ellenzék megváltozott, de ezt az ellenzéket most vezetni kell, ezt az ellenzéket meg kell dicsérni!"

Előválasztási eredményéhez kapcsolódva Jakab azt mondta, volt benne csalódás az első forduló után, azonban a pártelnök jó teljesítményét máshogyan méri, mégpedig: sikerül-e a Jobbikot kormányzópárttá tenni.

Jakab az előválasztásról: "Az ellenzéki szavazókból halászni viszonylag könnyű mesterség"

Jakab Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol főként az előválasztásról és az abból levont tanulságokról, illetve a Parlament hétfői ülésén lezajlottakról beszélt. Először arra a kérdésre, miért kereste meg Kövér László házelnököt a fideszes Simonka György hétfői parlamenti állapotával kapcsolatban, úgy felelt:

Arra is kitért, hogy 2022 nyarán lesz tisztújítás a Jobbikban, amin ő el fog indulni.

Jakab Péter a jövő évi országgyűlési választások esélyeiről szólva végül azt is kifejtette:

"Pénzzel és propagandával nem tudjuk felvenni a versenyt a Fidesszel szemben, mi csak talppal nyerhetünk."