Azt állítja a szlovák újságíró gyilkosa, hogy az áldozat menyasszonyát nem akarta megölni

Azt állítja a szlovák újságíró gyilkosa, hogy az áldozat menyasszonyát nem akarta megölni

Megpróbálta elkerülni, hogy végeznie kelljen Ján Kuciak menyasszonyával, Martina Kušnírovával - ezt állította beismerő vallomásában a kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított Miroslav Marček. A parameter.sk azt írja, a férfi állítólag csak második alkalommal rontott rá a fiatal párra és akkor is azt hitte, hogy csak az újságíróval kell végeznie.

A szlovák rendőrök április óta vizsgálták azt a verziót, amely szerint nem az elsőre hitt Szabó Tamás, hanem a szlovák férfi gyilkolta meg az uniós pénzek útját követő oknyomozó újságírót és élettársát. Miroslav Marček most beismerő vallomást tett, az egyik helyi televízió szerint ezt azzal indokolta, hogy

"Úgy gondolom, a családnak joga van tudni, mi történt, hogyan történt, és ki tette mindezt."

Az első alkalommal pont azért nem ment be a házba, mert Kuciak menyasszonya is ott volt, de a megrendelő sürgette így nem várhatott tovább.

"Megpróbáltam elkerülni annak a nőnek a megölését, ezért akkor zörgettem be az ajtajukon, amikor kiment a WC-re. Amikor Ján Kuciak kinyitotta, mellkason lőttem. Ahogy állt az ajtóban, akkor láttam meg, hogy ott áll mögötte Martina Kušnírová is."

Marček beszélt arról is, miért ő volt végül a lövész, azt mondta, hogy erre nem volt semmilyen tervük, ellenben "így jött ki". Vallomásában arról is beszélt, hogy egyik társa elmondása alapján úgy tudja, egy orosz férfi rendelte meg a gyilkosságot, noha a hatóságok egy jól ismert szlovák nagyvállalkozót vádolnak.

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát tavaly februárban végezték ki nagymácsédi otthonukban. Az újságíró cseh, olasz és más szlovák kollégáival közösen akkor már hónapok óta dolgozott egy terjedelmes beszámolón arról, hogy a 'Ndrangheta nevű olasz maffiaszervezet hogyan terjeszkedett Szlovákiában és hálózták be nagyobbik kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia vezető politikusait.

A gyilkosság miatt szervezett tüntetésekbe belebukott Robert Fico szlovák miniszterelnök, a kormányfői poszton az általa javasolt Peter Pellegrini váltotta.