Japánban kezdetét vette a gyönyörű harmónia korszaka

Japánban kezdetét vette a gyönyörű harmónia korszaka

Trónra lépett az új császár.

Bejelentette a krizantémtrón átvételét szerdán Naruhito új japán császár, akinek uralkodásával kezdetét veszi a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka.

Az apja, Akihito örökébe lépő 59 éves Naruhito rövid nyilatkozatában azt mondta:

"Ezennel átvettem a trónt a japán alkotmány, a különleges intézkedések törvénye és a császári ház törvénye alapján. Ígérem, hogy mindig az embereket fogom szem előtt tartani, és közel kerülve hozzájuk fogom ellátni kötelezettségemet, az állam és a japán nép egységének jelképeként, az alkotmánnyal összhangban...Őszintén bízom az emberek boldogulásában, az ország további fejlődésében és a világbékében."

A rövid, tízperces ceremónián egyszerű fekete öltönyben megjelenő új japán uralkodó a jogszerű trónöröklés bizonyítékául átvette a császári jelképeket, a pecséteket, a kardot és az ékszert.

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized után kedden távozott a trónról, és ezzel lezárul a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak.

Az új császár hivatalos trónra lépését októberben tartják ünnepélyes szertartás keretében, amelyre külföldi méltóságokat is meghívnak. Japánban a császár az állam jelképe, politikai szerepe nincs, és csupán protokolláris kötelezettségei vannak. (MTI)