Eddig nem tehette meg, most majd lemondhat a japán császár

Nagyjából 200 évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy egy japán császár lemondott.

Nagyjából 200 évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy egy japán császár lemondott. Akihito a várakozások szerint 2018 decemberében, 85. születésnapja körül távozhat a trónról.

A császár visszavonulásának időpontját egy kormányrendeletben fogják meghatározni a lemondásra vonatkozó jogszabály kihirdetése után.

A törvénytervezetet kifejezetten Akihitóra írták, hogy a krizantémtrón örökösei ne követhessék túl könnyen példáját.

A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami miatt a jövőben kihívás lehet a trónöröklés folyamatának biztosítása.

Az uralkodói család egyik tagja ráadásul maga döntött úgy a minap, hogy lemond rangjáról. Akihito császár első unokája, Mako hercegnő közemberhez akar férjhez menni, ezért döntött úgy, hogy maga is közemberré válik.

"A kormány arra számít, hogy a törvénytervezetet gond nélkül elfogadják"

- mondta Szuga Josihide, a kabinet főtitkára egy sajtótájékoztatón.

A javaslatot még a nap folyamán benyújtják a parlamentnek, amely a tavaszi ülésszak vége, azaz június közepe előtt rá is bólinthat.

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya Akihito tavaly augusztusi beszéde után kezdett neki a tervezet előkészítésének. A császár akkor sokak meglepetésére jelezte: kora és romló egészségi állapota miatt távozni szeretne a trónról. A japán törvények értelmében jelenleg az uralkodónak nincs lehetősége lemondani, haláláig uralkodnia kell.

A kormány elkerülte, hogy állandó szabályozást készítsen a hasonló távozások esetére, helyette egy eseti törvénytervezetet nyújtott be, és egy kiegészítő cikkel toldotta meg az uralkodóházra vonatkozó kódexet, amely lehetővé teszi, hogy Akihito lemondása precedensként szolgáljon a jövőbeli császároknak.