Szembemenne a járatritkításokkal Székesfehérvár fideszes polgármestere

Szembemenne a járatritkításokkal Székesfehérvár fideszes polgármestere

Székesfehérvár fideszes városvezetője, Cser-Palkovics András nem ért egyet a Veszprém–Székesfehérvár–Budapest közti járatok ritkításával, illetve megszüntetésével - erről a saját közösségi oldalán írt a politikus.

A polgármester levélben kereste meg és kérte fel az illetékes minisztériumokat arra, hogy a menetrend módosítását augusztusban még ne vezessék be.

Cser-Palkovics kiemelte, egyetért azzal, hogy a kötöttpályás, vasúti közlekedés jelenti a jövőt. Ennek ellenére kissé elhamarkodottnak tartja az új menetrend idei, minden átmenet nélküli bevezetését. A szükséges feltételrendszer, amibe beletartoznak a gyűjtőparkolók, a helyi hálózat és a jegyvásárlás összehangolása, szerinte még nem áll fenn. Számos fehérvári, illetve még több az agglomerációban élő ember számára a döntés drasztikus visszalépést jelentene – szögezte le. Az új menetrendet szerinte csak a székesfehérvári intermodális csomópont megépítése után volna szabad bevezetni.

"Az intermodális csomópont lehetővé fogja tenni, hogy minimális várakozási idővel csatlakozhassanak a buszjáratok a vonatokhoz, márpedig csak ebben az esetben elvárható, hogy az utazók a közösségi közlekedést válasszák az autójuk helyett"

- fejtette ki a városvezető, hozzátéve: a buszközlekedés is ekkor tudja majd ellátni valós hatékonysággal „ráhordó” feladatait, az egyébként valóban szerencsére folyamatosan fejlődő vasút ekkor számíthat teljes kihasználtságra. 

Ezen indokok alapján kérte az illetékes minisztériumokat Székesfehérvár polgármestere, hogy a menetrend bevezetését az intermodális csomópont elkészültéig – várhatóan 2022-23-ig – halasszák el. 

Mint ismert, a kormányzat a járványra hivatkozva számos helyen eszközölt járatritkításokat a vidéki lakosság kárára, melyek közül aztán többet is visszavontak a növekvő elégedetlenkedés miatt.