Operatív törzs: nem a koronavírus miatt hunyt el a 21 éves koronavírusos

Operatív törzs: nem a koronavírus miatt hunyt el a 21 éves koronavírusos

Az elmúlt 24 órában az eddig igazolt koronavírus-fertőzöttek között elhunyt egy 21 éves hölgy is. Ő egy

nagyon gyors, tragikus, élettel összeegyeztethetetlen betegségben hunyt el

– közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony. Hozzátette:

tulajdonképpen csak a laboratóriumi vizsgálat igazolta nála a pozitivitást, ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a koronavírus-fertőzés lehetett a halál oka.

A módszertan szerint ugyanakkor ha valaki bármikor is koronavírus-fertőzöttnek volt nyilvánítva, és elhuny, azt az ilyen halálesetek közé számítják – ismertette a tiszti főorvos.

Meghalt egy 21 éves magyar nő is a koronavírus-járványban - rekordmagas a napi halálozási adat

816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írta a központi tájékoztató portál. Elhunyt 24 beteg - közülük tizenheten hetven év felettiek - így az elhunytak száma 877 főre emelkedett, 9149-en pedig már meggyógyultak.

Müller Cecília azt is ismertette, az elhunytak kétharmada szív- és érrendszeri, míg egyharmada anyagcsere-betegséggel is küzdött.

A hosszú távú koronavírus-halálozási trendekkel kapcsolatban közölte, folyamatosan nő az áldozatok száma, a 39. héten már 65, a 40. héten pedig már 76 áldozatot követelt a járvány. A 40. hét végéig elhunytak átlagéletkora 76,4 év, de a 40. heti áldozatok átlagéletkora már 72,6 évre csökkent. A tiszti főorvos asszony azt is közölte, hogy

a 40. hét végéig elhunyt 833 főből 52-nél nem találtak társbetegséget, csak magát a koronavírus-fertőzést azonosították a klinikusok.

70 év fölött a nők, ez alatt pedig a férfiak halálozási aránya a magasabb – mondta a szakember. Ez is mutatja, hogy

nem egy egyszerű náthával állunk szemben, fontosak a higiéniés jogszabályok, melyeket folyamatosan és tudatosan be kell tartanunk minden korosztályban

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a Romániába történő belépés megváltozott szabályait ismertette. Keleti szomszédunkhoz történő beutazás esetén 14 napos karantén vár a beutazóra, aminek feloldását a tizedik napon lehet kezdeményezni, ha az illet a nyolcadik napon negatív PCR-tesztet mutatott, és egyébként tünetmentes. Kivételt képez, ha valaki 72 óránál rövidebb időre lép be az országba, és rendelkezik egy darab, 48 óránál nem régebbi negatív teszttel. A rendelkezés az ingázókra, a nemzetközi teherforgalomban részt vevőkre, a tranzitálókra és a gazdasági tevékenység céljából belépőkre nem vonatkozik.

Két hét karantén fejében mehetünk az anyaországból Erdélybe

Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot. Erről - és a járvány terjedését korlátozó egyéb óvintézkedésekről - hétfő esti ülésén döntött az országos járványügyi operatív törzs (CNSU).

Kiss Róbert azt is ismertette, a rendőrök az elmúlt 24 órában 28 alkalommal a közösségi közlekedésre, 41 esetben pedig a boltokra, üzletekre elrendelt maszkviselési szabályok megsértése miatt intézkedtek. A szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek 23 órás záróraszabálya miatt 5 alkalommal indítottak szabályszegési eljárást.