Készültségi üzemmódra áll át az operatív törzs

Készültségi üzemmódra áll át az operatív törzs

A járvány lecsengésével az operatív törzs is készültségi fokozatban működik tovább, ezért tájékoztatót legközelebb pénteken tartanak – közölte a testület keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ helyettes vezetője. Egyben – az enyhítések ötödik fokozatnak életbe lépésével – megköszönte a lakosság türelmét és együttműködését.

Ismert, múlt pénteken átléptük az ötmillió beoltotti számot, ezen a napon jelentette be a miniszterelnök, hogy számos korlátozó intézkedés hatálya megszűnik.

Orbán Viktor: kötelező maszk, viszlát!

Pünkösdvasárnap környékére várja a kormány, hogy meglesz az 5 millió magyar ember, aki megkapta legalább az első, koronavírus elleni védőoltását. Erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádióinterjújában, melyben az ötmilliós határ fényében a következőket jelentette be: vége a kijárási tilalomnak az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik kötelező maszk: "viszlát!"

Kiss Róbert kiemelte a kijárási tilalom feloldását (mellyel kapcsolatban több mint 69 ezer rendőri intézkedés történt), valamint a közterületi maszkviselés kötelezettségének eltörlését (a rendőri intézkedések száma ezen az alapon 64 ezer volt). Hangsúlyozta viszont, hogy

továbbra is maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, bevásárlóközpontokban és az ügyfélszolgálatokon.

Megszűnt az üzletek kötelező zárási időpontja is – folytatta az alezredes. – Szabadon végezhető egyéni és csapatsport, családi és magán rendezvény 50, lakodalom 200 főig tartható. Aláhúzta, szabadtéri rendezvény, így demonstráció is 500 főig engedélyezett, efelett csak védettségi igazolvánnyal tartózkodók vehetnek részt rajta.

A zenés-táncos rendezvény, illetve számos intézmény látogatása ugyancsak védettségi igazolvány birtokában lehetséges – mondta Kiss, egyúttal

kérte a még megmaradt védelmi intézkedések betartását

saját magunk és egymás egészsége érdekében.

Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető arról tájékoztatott, hogy

a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országszerte csökken.

Közölte, most már a külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltóanyagra, az időpontfoglaló rendszerben pedig AstraZeneca, Pfizer, Szputnyik és Sinopharm vakcinákra lehet kérni oltási időpontot. Ismertette, félmillió regisztrált, de időpontot még nem foglalt állampolgár van.

Kedden érkezett 334 620 adag Pfizer vakcina – mondta az osztályvezető –, amiből 175 ezer adag használható fel első dózisként a háziorvosoknál, illetve a kórházi oltópontokon. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az is élhet az oltás lehetőségével, aki három hónapon belül átesett koronavírus-fertőzésen.