Jelenleg nincs fizikatanár a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc volt iskolájában

Jelenleg nincs fizikatanár a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc volt iskolájában

A nemrégiben fizikai Nobel-díjat elnyerő tudós egykori általános iskolájában épp fizikatanár kerestetik.

Éppen fizikatanár nincs abban a móri intézményben, ahol a friss fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc járt iskolába – hívta fel a figyelmet mai bejegyzésében Tóth Endre.

Noha az iskola honlapján még szerepel egy fizika szakos tanárnő, de ő már korábban nyugdíjba vonult, és nem tanít az iskolában

– ezt maga az iskola is megerősítette a momentumos politikusnak telefonon.

A móri Radnóti Miklós Általános Iskolában a fizika órákon most egy földrajz-biológia szakos tanárnő helyettesít.

Krausz Ferenc a Hír TV-nek adott interjújában a hazai oktatás és a pedagógusok helyzete kapcsán kifejtette: „rendkívüli aggodalommal figyelem a magyarországi tanári szakma jelenlegi megbecsültségét, és itt a tévén keresztül is szeretnék apellálni a döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyreálljon minél gyorsabban”.

A 61 éves kutató szerint enélkül egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink, amit csupán a legkisebb bajnak lát.

Ahogy arról beszámoltunk, múlt héten Krausz Ferenc a francia Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva részesült a legnagyobb nemzetközi tudományos elismerésben. Az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért érdemelték ki a fizikai Nobel-díjat. Szinte Krausszal egy időben ismerték el Karikó Katalin biokémikus munkásságát is, aki Drew Weissmannal kapta meg az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

(Címlapkép: Krausz Ferenc Németországban élő Nobel-díjas magyar fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója az MTVA óbudai székházában 2023. október 6-án. MTI/Balogh Zoltán)