Stoltenberg: "Putyin a téli időjárást is fegyverként igyekszik használni, de nem fog sikerrel járni"

Stoltenberg: "Putyin a téli időjárást is fegyverként igyekszik használni, de nem fog sikerrel járni"

A NATO-főtitkár szerint "mindannyiunknak fent kell tartanunk, sőt, növelnünk kell Ukrajna támogatását".

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.

"Németország erős támogatása döntő különbséget jelent" 

- nyilatkozta Stoltenberg.

Korábban vezető ukrán tisztségviselők számos alkalommal bírálták a német politikai vezetést, mert szerintük Berlin túl lassan biztosított katonai felszerelést Kijevnek, és különösen azért, mert Németország nem volt hajlandó nehézfegyverzetet szállítani Ukrajnának - idézte fel az MTI.

A keddi bukaresti NATO-külügyminiszteri találkozó előtt két nappal Stoltenberg leszögezte, hogy a német fegyverkészletek életeket mentenek Ukrajnában, majd hozzátette: 

"mindannyiunknak fent kell tartanunk, sőt, növelnünk kell Ukrajna támogatását".

Németország a többi között korszerű Iris-T légvédelmi rendszert szállított Ukrajnának, az orosz rakéta- és dróntámadások elhárításához. Jövőre Berlin további három ilyen rakétavédelmi rendszert küld Kijevnek.

Stoltenberg rámutatott: Vlagyimir Putyin orosz elnök "egyre növekvő brutalitással" reagál az orosz katonai kudarcokra, példaként említve, hogy az orosz légitámadások a tél beállta előtt az ukrán energetikai infrastruktúrát célozzák.

"Putyin a téli időjárást is fegyverként igyekszik használni, de nem fog sikerrel járni" 

- fogalmazott a NATO főtitkára.