Stoltenberg: Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez

Stoltenberg: Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez

Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, ezzel szemben a háború folytatását, és újabb támadásokat tervez, ezért Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve kedden.

Jens Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva közölte: biztosítani kell, hogy Ukrajna hozzájusson a győzelemhez szükséges katonai eszközökhöz.

A főtitkár felszólította az Ukrajnát támogató országokat, hogy küldjenek több lőszert, fegyvert és katonai felszerelést Kijev számára, valamint arra, hogy gyorsan szállítsák le a már felajánlott eszközöket.

"Folytatni kell Ukrajna támogatását egyebek mellett logisztikai segítségnyújtás által, valamint muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek, harckocsik és modern légvédelmi rendszerek biztosításával" - fogalmazott a főtitkár.

Ukrajna vadászrepülőgépekkel való ellátása nem a legégetőbb kérdés - monda a főtitkár, majd arról tájékoztatott, hogy a harci repülőgépek esetleges szállításáról a tagállami szakminiszterek várhatóan kedden tárgyalnak majd.

Kiemelte: a NATO nem részese a konfliktusnak. Amit a szövetségesek tesznek, az az, hogy támogatást nyújtanak egy megtámadott, önálló, demokratikus európai ország számára. A NATO Ukrajna jogos önvédelmét támogatja - húzta alá.

Elmondta továbbá, hogy a tagországi védelmi minisztereknek a kétnapos tanácskozásuk során lépéseket fognak tenni a biztonság szavatolására, valamint a létfontosságú infrastruktúra, többek között a tenger alatti infrastruktúra védelmének fokozására. A szakminiszterek arról is tárgyalnak, hogyan lehetne felgyorsítani a lőszergyártást Ukrajna szükségleteinek kielégítésére, és a hazai készletek feltöltése érdekében - tette hozzá Stoltenberg.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője érkezésekor az Ukrajnának szánt lőszerek szállításával kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, hogy a kormányközi pénzügy alapokkal rendelkező európai békekeret forrásai lehetőséget biztosítanak a tagországok számára lőszerkészletek vásárlására. Az európai békekeret forrásai úgy használhatók fel, ahogy azt a tagállamok a legmegfelelőbbnek tartják - mondta Borrell.