Jó tanácsok a dizájnos szobabelső kialakításához (x)

Jó tanácsok a dizájnos szobabelső kialakításához (x)

Akár új építésű házról van szó, akár lakásfelújításról, mindenki alig várja azt a pillanatot, hogy végre a bútorok kiválasztása és elhelyezése kerüljön sorra. Azonban, mint máshol is, itt is fontos a gondos tervezés.

Cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos információt azzal kapcsolatban, mire kell figyelni, hogy az otthon végül valóban harmonikus és ízléses legyen.

A bútorok minősége

Mivel bútort is hosszú távra választunk, fontos, hogy az jó minőségű legyen. A Kanape.net kiemelt termékei között biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbbet – legyen szó nappali, hálószoba vagy konyha, étkező berendezéséről. Itt ugyanis ülőbútorok, franciaágyak és étkező szettek is kaphatók kedvező áron.

A bútorok alapanyaga is számít, de a kivitel is. Nem mindegy például, hogy milyen kárpitozással készül a kanapé, milyen matrac kerül a franciaágyba vagy éppen a székeknek mekkora a teherbírása.

Érdemes mindennek alaposan utánajárni, ezért is célszerű személyesen ellátogatni a Kanape.net raktáráruházába, ahol a termékek megtekinthetők, ki is próbálhatók.

A stílus szerint válasszunk

Amint elkezdünk nézelődni, látni fogjuk, hogy a kínálat hatalmas – éppen ezért jól gondoljuk át a vásárlás előtt, milyen lesz az egyes szobák stílusa. A modern lakberendezés híve vagy? A minimalista stílus fogott meg? Vagy épp a loft? A konyha rusztikus hangulatot fog árasztani, vagy neked inkább a vintage tetszik jobban?

Olvass utána a neten, hogy melyik kialakításra mi a jellemző: milyen anyagok, színek az elsődlegesek. Ez alapján válaszd ki, párosítsd össze az egyes darabokat. Ne csak az ülőbútort nézd – képzeld el mellé a szekrényt is, de a szőnyeg és a függöny is befolyásolja majd az összképet.

Ekkor kell eldöntened azt is, milyen típusú ülőbútort válassz a nappalidba: vannak a hagyományos kanapék, amelyeket fotellel, puffal is kiegészíthetsz, de léteznek L és U alakú garnitúrák is.

A bútorok színe egy dolog: fontos lesz még a kárpit minősége is. Ma már kaphatók gyerek- és állatbarát szövetek, amelyeket könnyebb takarítani, ez nagyon praktikus lehet.

A dekoráció

A bútorokon kívül a többi kiegészítőre is gondolj, mikor megtervezed az álomotthonod! A lakástextilekről már esett szó, de a fal színe sem mindegy. A melegebb árnyalatok nyugtatóan hatnak, míg egyes színek élénkítenek. A piros például nem igazán jó választás egy hálószobába, de a sötétbarna sem az étkezőbe.

Gondold át azt is, lesz-e kép a falon – esetleg egy szobor a kanapé mellett? Van, aki a nagy cserepes virágoknak hagy helyet a szobában. Minden apróság számít – még az is, milyen lesz a villanykapcsoló vagy az ajtó kilincse.

Az ergonómia

Amikor úgy gondolod, kész vagy a tervezéssel, még egyszer tekints rá a fejben berendezett szobára, és nézd meg, mennyire lesz praktikus. Az ergonómia a lakberendezésben egyre nagyobb szerepet kap – hiszen hiába dizájnos egy bőrkanapé, ha nektek az túl keskeny lesz.

Amennyiben pedig a környezetvédelem a szívügyed, nyugodtan választhatsz fenntartható forrásból származó bútort is – ezek között is vannak modern, stílusos darabok.