Jobbik-Konzervatívok: A fideszes szemétpolitika lényege a harácsolás és a sarcolás

Jobbik-Konzervatívok: A fideszes szemétpolitika lényege a harácsolás és a sarcolás

A hulladékgazdálkodás átszervezésével elképesztő folyamatot indított el az Orbán-kormány és a neki dolgozó fideszes képviselők csapata. Az átszervezés kimeríti a szándékos környezetkárosítás minden eddig el nem képzelt lehetőségét – írta sajtóközleményében a konzervatív párt.

A Jobbik-Konzervatívok szakmai egyeztetésbe kezd a várható károk megelőzése érdekében – jelentette ki Adorján Béla, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselője.

Szerinte a fideszes szemétpolitika két dolgot tart szem előtt: a harácsolást és sarcolást.

Néhány érzékletes példát is felsorolt, hogy bemutassa, milyen következményekkel kell számolnunk a közeljövőben:

🔴 A környezettudatosságra nevelés és az újrahasznosítás megismerésének lehetőségét végezték ki: az iskolai papírgyűjtés esetében mostantól fizetnie kell a gyerekeknek az elszállításért – akár 72 forintot is kilónként!

🔴 A közútkezelőket terhelő „elhagyott hulladékok” begyűjtése a jelenleg is magas 1-1,5 milliárd forintos költségről meghaladhatja a 10 milliárd forintos kiadást is!

🔴 Az önkormányzatok területén fellelhető illegálisan lerakott szemét elszállítása konténerenként 60-70 ezer forintról 300-400 ezer forintra emelkedik!

🔴 Az építési és felújítási munkák kapcsán keletkezett építési törmelék ártalmatlanítási díja konténerenként 60-70 ezer forintról 300-400 ezer forintra emelkedik!

🔴 A konyhákat, kifőzdéket, éttermeket terhelő élelmiszer-maradékok, konyhai hulladékok megsemmisítési díja kilónként elérheti a 261 forintot!

🔴 Meg sem merem saccolni, mennyibe fog kerülni a Tiszán, Szamoson érkező román és ukrán szemét megsemmisítése! Mindez a magyar adófizetők pénzéből!

A jobbikos politikus szerint a Fidesz-kormány a korábban sok embernek megélhetést nyújtó fémhulladék kereskedelmet is tönkretette:

🔴 Gépjárműalkatrész vasfém leadási árát 50-60 forintról levitték 12 forintra!

🔴 Gépjárműalkatrész színesfém felvásárlási árát 300-550 forintról levitték 17 forintra!

🔴 Elektronikai jellegű hulladék felvásárlási árát 150 forintról levitték 16 forintra!

🔴 Gyakorlatilag kivégezték a bontott gépjármű alkatrészek újrahasznosítási piacát!

Adorján Béla hozzátette: a kormány intézkedéseinek kohóiparra gyakorolt hatása, a hulladékgazdálkodó vállalkozások bekebelezése, az autóbontók eltűnése azt eredményezte, hogy méregdrága, kizárólag új alkatrészeket kell vásárolniuk a gépjármű fenntartóknak.

Hangsúlyozta: ezzel egyidőben sajnos az átszervezéssel egyre több illegális hulladéklerakó lesz az országban. Hiábavaló lesz a civil társadalom jó részének igyekezete a tiszta környezet megteremtésére.

Szóval az Orbán nevű kakas csinál magának egy hatalmas szemétdombot! Ezzel az a legnagyobb baj, hogy a tervezett szemétdombja az én Hazám!

– írta az ellenzéki politikus.

(Címlapkép: Hulladékhalom egy magántulajdonban lévő telephelyen Tamásiban 2022. április 1-jén. MTI/Varga György)