A Fidesz a kötvénybiznisz hasznát privatizálta, a terrorveszélyt a társadalomra hagyta

Továbbra sem hajlandó tárgyalni a Fidesz a Jobbik alkotmánymódosító javaslatát.

A Parlament fideszes többségű Igazságügyi Bizottsága - ahogy az a kormányzati arroganciából és képmutatásból előre kikövetkeztethető volt - ismét elmeszelte a Jobbik alkotmánymódosítási kísérletét, ami megakadályozta volna, hogy akár uniós kvóták, akár letelepedési kötvények révén migránsokat telepítsenek Magyarország területére. A testület döntése értelmében a jobbikos módosító javaslat most sem kerülhetett az Országgyűlés elé.

Ezzel a Fidesz-kormány ismét megmutatta: számukra nem az ország biztonsága a fontos, és magasan tesznek a tavalyi, végül sikertelen kvótanépszavazás végeredményére, csak a migránsokkal való riogatás lehetősége, valamint az ellenőrizhetetlen hátterű, ám dúsgazdag külföldiektől érkező súlyos milliárdok lényegesek számukra.

Ki is képviseli a nemzeti érdeket?

Apáti István, a bizottság jobbikos tagja indoklásában leszögezte:

tavaly október óta nem szűnt meg az a helyzet, ami indokolja az Alaptörvény módosítását - konkrétan, hogy a tömeges bevándorlás továbbra is veszélyezteti Európát és Magyarországot.

Hangsúlyozta: a Jobbik minden kaput be akar zárni a betelepítések előtt; se fiatal, se öreg, se gazdag, se szegény migránst nem szeretnének az ország területén látni.

Mint fogalmazott:

"Ebben egy olyan képviselő sem találhat kivetnivalót, aki a nemzeti érdekeket tartja szem előtt és hosszú távon szeretné megvédeni Magyarországot."

Apáti szerint a Jobbik akkor sem örült volna a kötvénybiznisznek, ha az abból származó pénz a költségvetést gazdagítja, de így, hogy

"a hasznot privatizálták, a biztonsági kockázatokat, a terrorizmus lehetőségét és a migráció egyéb veszélyeit pedig a társadalomra hagyták".

Ezzel kapcsolatban föltette a súlyos kérdést:

"Hogy néznek majd a választóik és a családtagjaik szemébe, ha majd egy letelepedési kötvényekkel érkezett gazdag migráns terrorszervezete robbant Budapesten?"

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz egyfolytában hazaárulózza a Jobbikot, Apáti kijelentette: nem az ellenzéki párnak van oka arra, hogy lelkiismeret-furdalása legyen, hanem pont az ő javaslataikat mindig lesöprő, velük szemben kettős mércével élő kormánypártoknak.

Az ellenzéki honatya szerint nincs olyan racionális érv, mely szerint ne lehetne most szavazni az általuk benyújtott alkotmánymódosításról. Az, hogy ez mégsem történik meg, csupán a miniszterelnök szeszélyétől függ.

A fideszes makacsság kötelez

Vas Imre, a bizottság fideszes alelnöke meglehetősen - a többi fideszes képviselőhöz hasonlóan - meglehetősen felindult hangnemben olvasta Apáti fejére, hogy a kormánypárt szerint

érdemben semmin sem változtat, hogy pénzt - "néhány tízezer forintot" - kérnek-e a letelepedésért, vagy sem.

Vas kiemelte: akárhányszor nyújtja be a Jobbik a módosító javaslatot, azt annyiszor fogják elutasítani.

A fideszes alelnök szerint a társadalom nem frusztrált, a jobbikos képviselők pedig csupán saját szorongásaikat vetítik ki a parlamenti munkára.

Nem maradnak csendben

Apáti István válaszában cinikusnak nevezte a Vas Imre érvelését, és felhívta a figyelmet arra, hogy bármennyire szeretnék is a kormánypárti képviselők, a Jobbik nem marad csendben és nem bólogat az ő sorozatos hazaárulásaikhoz.

A jobbikos képviselő szerint a Fidesz számára a tavalyi, horrorisztikus összegből megrendezett népszavazás és a bevándorlás elleni hatékony fellépés ugyanolyan lejárt politikai termékké vált, mint a "polgári Magyarország" eszménye.

A heves szóváltásokkal tarkított vita után a bizottság fideszes többsége végül elutasította az alaptörvény-módosítás tárgysorozatba vételét.