Abban bíznak, hogy pénteken minden ellenzéki támogatja majd a jobbikos parlamenti alelnököt

Abban bíznak, hogy pénteken minden ellenzéki támogatja majd a jobbikos parlamenti alelnököt

Lukács László Györgyöt szerdai sajtótájékoztatóján kérdezték arról is, hogy megszületett-e már az egyezség az ellenzék részéről Brenner Kolomannal kapcsolatban, és legalább ők támogatják-e teljes létszámmal az új parlamenti alelnök megválasztását a várhatóan pénteki szavazáson. A Jobbik alelnöke ezzel kapcsolatban közölte, úgy tudja,

az ellenzék részéről teljességgel megvan az akarat, hogy a legnagyobb létszámmal legyenek jelen a szavazásnál a Parlamentben.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn az Országgyűlés kizárólag a Brenner Kolomanról szóló szavazáson nem volt határozatképes, még úgy sem, hogy Lezsák Sándor levezetőelnök megismételtette a procedúrát. A dolog pikantériáját nem is pusztán az adta, hogy a Fidesz Jobbik-ellenes akciójával egy 30 éves íratlan parlamenti hagyományt rúgott fel, hanem hogy ebben segédkeztek is nekik papíron független képviselők.

Ugyanis hiába ültek bent, a kormánypárti képviselőkhöz hasonlóan, nem nyomtak gombot, így nem gyűlt össze a szükséges 100 igen szavazat - először 3, a második alkalommal pedig 5 darab hiányzott az eredményes voksoláshoz.  

18:12-kor még a független ellenzéki képviselők is megszavazták a fideszes tagcserét a Költségvetési bizottságban, azonban néhány perccel később már nem nyomtak gombot, amikor Brenner Kolomant kellett volna megválasztani:

Lukács László György azonban úgy látja, hogy a parlamenti alelnök megválasztása a kormányoldal és az ellenzék közös felelőssége. Szerinte most mindenki átérezte a helyzet komolyságát, és súlyát. Abban bízunk, hogy a fideszes képviselők is rájönnek arra, hogy egy 30 éves hagyományt felrúgni, és ezzel ráiratkozni a magyar parlamentarizmus legsötétebb lapjaira, nem szép dolog - tette hozzá.