Jobbik: emelni kell a felsőoktatási ösztöndíjkeretet és jegyzettámogatást

A nemzeti párt politikusa emlékeztet: a Jobbik a jövő évi költségvetéshez olyan módosító javaslatcsomagot nyújtott be, amely a felsőoktatásban tanuló hallgatók helyzetének javítását célozza meg. Indítványaink kezdeményezik például a hét éve változatlan hallgatói normatíva emelését, mely pluszforrást kizárólag a tanulók szociális vagy tanulmányi ösztöndíjának emelésére lehetne fordítani - tette hozzá.
 
Farkas Gergely sajnálatos ténynek tartja, hogy hazánkban sok olyan fiatal van, akikben megvan a kellő tudás és ambíció ahhoz, hogy diplomát szerezzenek, azonban anyagi lehetőségeik ezt nem teszik lehetővé. Míg a kormány válasza erre a helyzetre a diákhitel, a fiatalok eladósítása, addig a Jobbik szerint inkább az állami férőhelyek bővítésével és a most benyújtott javaslatcsomagunk elfogadásával kellene segíteni a fiataloknak - húzta alá a képviselő, aki szerint javaslataik ráadásul valóban azokat segítenék, akik megérdemlik, hiszen a tanulmányi ösztöndíj emelése azokat jutalmazná, akik jól teljesítenek az egyetemeken, főiskolákon. A szociális ösztöndíj emelése pedig a rászorultaknak lenne segítség a mindennapos költségeik fedezésére.
 
Kezdeményeztük továbbá a nevetségesen alacsony jegyzettámogatás emelését, hiszen ennek jelenlegi mértéke sokszor még egyetlen tankönyv beszerzését sem teszi lehetővé - fogalmazott a közleményéban.
 
Látva a riasztó elvándorlási adatokat, a Jobbik szerint a kormánynak sokkal kiemeltebben kellene foglalkoznia a fiatalok mindennapi problémáival. Ennek egyik szelete az oktatás kiszámíthatóvá tétele és a fiatalok felsőoktatási részvételi lehetőségének biztosítása – anyagi helyzetétől függetlenül. Ezért elengedhetetlen a néhány focistadionnyi pénzt megmozgató javaslatcsomagunk elfogadása, jelezve a fiataloknak, hogy hazájuk megbecsüli őket, és eladósítás helyett támogatást nyújt nekik - hangsúlyozta.