A gigabírság ellenére túlél és növekszik a Jobbik

Sneider Tamás a párt jövőjéről beszélt az ATV-ben.

A kampány ideje alatt szinte az összes ellenzéki pártot megbüntette az Állami Számvevőszék, ám a Jobbikra különösen magas, 331 milliós bírságot rótt ki tiltott kampányfinanszírozást címén. A párt addig nem kaphat állami támogatást, amíg nem rendezi ezt az adósságát.

Sneider Tamás, a párt elnöke megjegyezte, hogy a bírság nemhogy elriasztaná az embereket a legerősebb ellenzéki párttól, inkább szimpátiát ébreszt bennük és még inkább buzdítja őket az Orbán-rezsim elleni küzdelemre. Elmondása szerint sokan épp a gigabírságnak köszönhetően csatlakoztak a párthoz.

A bírság azért megtépázza a Jobbik költségvetését, ezért egy ideig tartalékon fognak működni. Az elkövetkező időben nemigen alkalmaznak majd fizetett munkatársakat és ha szükséges, a régi pártszékházat is értékesíteni fogják.

"Ki kell fizetni, de visszapereljük az európai bíróságokon"

- jelentette ki határozottan a Jobbik elnöke, aki szerint az európai választások tisztaságát kérdőjelezi meg a rájuk kiszabott bírság, és biztos benne, hogy az európai bíróságok előtt nem állná meg a helyét egy ilyen fajta büntetés.

A kieső összeg ellenére a költségvetésük azt mutatja, hogy tovább tud működni a párt és a szervezetalapítások is folytatódhatnak országszerte.

A bírság kifizetésére indított adománygyűjtés során befolyt összeget Sneider megfogalmazása szerint ugyan a rendszer megdöntésére fordították, de ígéretükhöz híven, aki úgy érzi, hogy nem ehhez adta a támogatást, annak kérésre visszautalják azt.

Eddig négy személy igényelte ezt, pár ezer forintos tételben. A pártelnök szerint azonban ezektől nem inog meg a költségvetés, hiszen az adományok jelentős részét az országgyűlési képviselőik maguk ajánlották fel.

"Nem el lett szórva a pénz, hanem politikai tevékenységre lett fordítva"

- szögezte le a politikus, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a korábban őket ért vádak, miszerint Simicska Lajostól fogadtak el támogatást, hamisak. Úgy véli, a jelenlegi helyzetük is jól mutatja ezen állítások valótlanságát, hiszen ha egy oligarcha állna mögöttük, akkor nem okozna gondot kifizetni a több százmilliós bírságot.

A Jobbik azonban nem hajlandó oligarcha típusú személyektől elfogadni támogatást, azokkal a vállalkozókkal viszont szívesen együttműködik, akik tehetségük által, és nem az állam jóvoltából szerezték első millióikat.

Sneider Tamás végül kitért arra is, hogy a rémhírekkel ellentétben szó sincs a Jobbik szétmorzsolódásáról. A párt 13 ezer taggal rendelkezik, akiknek száma folyamatosan növekszik. Az, hogy egy választási vereség után is növekedni tud a párt, azt mutatja, hogy megvan az emberek elszántsága ahhoz, hogy megdöntsék Orbán rendszerét.