Jobbik-Konzervatívok: Az elhagyott laktanyákból több ezer állami bérlakást lehetne kialakítani

Jobbik-Konzervatívok: Az elhagyott laktanyákból több ezer állami bérlakást lehetne kialakítani

Havonta milliókért őrzik az országszerte üresen álló laktanyákat, bezárt gyárakat, kórházakat, ipartelepeket ahelyett, hogy egy átfogó bérlakásstratégia keretében hasznosítanák őket – mutatott rá az ellenzéki párt.

A Jobbik-Konzervatívok Ercsiben, Fejér vármegyében az évtizedekkel ezelőtt bezárt, üres, romos laktanya előtt tartott sajtótájékoztatót hétfőn. Az ellenzéki párt szerint érthetetlen, hogy miért nem hasznosítja az országszerte kihasználatlanul álló épületeket az állam. Elképzelésük szerint megfelelő tervezéssel, átépítéssel, illetve a területek újrahasznosításával családok százainak lakhatási problémáit lehetne megoldani.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő megyéről lévén szó sok a beköltöző, akiknek lakhatási gondjaik vannak, mivel nem tudnak hová beköltözni – mondta el Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Az évtizedek óta zárva lévő épületeket nagyon komoly pénzekért őrzik. Közben pedig senkinek nem jutott eszébe, hogy itt bérlakások százait lehetne kialakítani.

Szerinte ez egy komoly segítség lenne a magyar fiataloknak, akik így itthon tudnának családot alapítani, boldogulni, ez által pedig csökkenne az elvándorlás. A Jobbik álláspontja az, hogy országos szinten kellene felmérni azokat a bezárt intézményeket (például laktanyák, bezárt gyárak, kórházak, ipartelepek), amelyek átalakításával bérlakások ezreit lehetne kialakítani. Z. Kárpát Dániel rámutatott: az, hogy ezek az épületek kihasználatlanok, és nem készült terv a felhasználásukra, a kormány szegénységi bizonyítványa.

Elképesztő aránytalanság, hogy eközben az állam és a hazánkban befektető cégek is óriási pénzeket költenek el a behozott migránsmunkások lakhatására

– mutatott rá a politikus a vendégmunkások jelentette egyik problémára. A Jobbik-Konzervatívok azt követeli, hogy a magyarok számára legyen lakhatási program Magyarországon. Ehhez kidolgozták a „Mi Várunk” programot, ami lehetővé tenné, hogy évente 5-10 ezer új építésű bérlakást biztosítson a magyar fiataloknak és családoknak. Ezeket a tervek szerint az aktuális piaci albérleti díj maximum feléért lehetne kiadni, így olyanok is lakáshoz juthatnának, akik számára jelenleg ez lehetetlen. A párt szerint hosszú távon ez a gyermekvállalási kedvet is növelné.

Z. Kárpát Dániel hozzátette: ha ezen felül a mintegy 600 ezer üres lakást jelentő ingatlanállományt legalább egy részét használatba vennék, akkor néhány éven belül fel lehetne számolni az égető lakhatási szűkösséget Magyarországon. Ez által idővel a hazai albérlet- és ingatlanárak is normalizálódnának.

Nem reális, hogy Európa egyik legalacsonyabb bérszínvonala mellé, Európa egyik legnagyobb ingatlan- és albérletár-növekedése társuljon! Ennek nagyon-nagyon negatív üzenete van minden magyar fiatal, és minden magyar család számára.

A Jobbik-Konzervatívok ebből az okból egy olyan stratégiai szintű programot szeretne látni, ami felméri, hogy az ercsi laktanyához hasonló kihasználatlanul álló épületek közül melyeket lehetne rentábilisan felújítani és átalakítani.

Kálló Gergely fejér megyei jobbikos politikus úgy véli, hogy a gazdaságilag és iparilag dinamikusan fejlődő vidéken lakhatási válság alakult ki. Az ilyen válságok orvoslására lenne megoldás, hogy a laktanyához hasonlóan „évtizedek óta rohadó” épületeket hasznosítsák. Ez remek lehetőség lenne az újonnan oda költözőknek. Ehelyett a kormány hagyja, hogy ezek az épületek az enyészeté legyenek – mutatott rá a problémára.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)