Jobbközép és nemzeti konzervatív jelölt versenye

Megkezdődött a lengyel elnökválasztás második fordulója, amelyben az első forduló nyertese, a jobboldali Andrzej Duda a hivatalban lévő államfővel, Bronislaw Komorowskival mérkőzik meg.

A felmérések szerint a két jelölt támogatottsága nagyjából azonos szinten mozog.
 
A május 10-i első fordulóban egyetlen jelölt sem szerezte meg a voksok abszolút többségét. A legjobb – 34,76 százalékos – eredményt Andrzej Duda érte el, aki a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje. A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatásával induló Bronislaw Komorowski a voksok 33,77 százalékát kapta meg.
 
A második forduló győztese az a jelölt lesz, aki az érvényes szavazatok több mint felét kapja. A részvételi arány nincs hatással a választás érvényességére.
 
Az első fordulóban a rendszerváltás utáni lengyelországi választások történetében a legkevesebben, a választásra jogosultak 48,96 százaléka járult az urnák elé. Elemzők azt feltételezik, hogy a második fordulóban valamivel magasabb lesz a részvételi arány, tekintettel az utóbbi napok intenzív kampányára, az erőteljes társadalmi mobilizációra.
 
A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. A szavazáson mintegy 30,5 millió választásra jogosult vehet részt, ebből mintegy 192 ezren külföldön voksolnak.
A voksolás egész ideje alatt érvényben van a már pénteken éjfélkor érvénybe lépett kampánycsend.
 
Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A lengyelek 1989 óta 5 alkalommal választottak elnököt, második fordulót eddig négyszer kellett tartani.