Joe Biden: új szakaszba léptek az Egyesült Államok és Vietnam kapcsolatai

Joe Biden: új szakaszba léptek az Egyesült Államok és Vietnam kapcsolatai

A két ország elmélyíti együttműködését a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a mesterséges intelligencia területén.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Hanoiban kijelentette, hogy országa és Vietnam kapcsolatai új szakaszba léptek, számolt be az MTI.

A délkelet-ázsiai országban tett állami látogatása során egy üzleti fórumon Biden elmondta, hogy a két nemzet elmélyíti együttműködését a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a mesterséges intelligencia területén.

A fórumon jelen voltak a vezető internetes és technológiai vállalatok, továbbá a Boeing repülőgépgyártó vezetői is.

A Fehér Ház be is jelentette, hogy a cég "történelmi", 7,8 milliárd dolláros szerződést kötött a Vietnam Airways légitársasággal.

Vietnam rendelkezik a világ második legnagyobb becsült ritkaföldfém-lelőhelyével, amelyet elektromos járművekben és szélturbinákban használnak.

Hétfőn Vietnam és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban óvott "az erőszak alkalmazásától és a fenyegetésektől" a Dél-kínai- tengeren, ami egyértelműen Pekingnek szól, holott a nyilatkozat nem nevezi meg Kínát.

A dokumentum szerint az Egyesült Államok "ígéretet tesz arra, hogy továbbra is támogatja Vietnamot autonóm védelmi képességeinek fejlesztésében".

Az ásványkincsekben gazdag Dél-kínai-tenger jelentős részét Kína magának követeli, de az ottani vizekre, szigetekre és zátonyokra a térség több más országa, a többi között Vietnam is jogot formál magának.

Az amerikai elnök vietnami látogatásának második napján kiadott közös nyilatkozat a "hajózás és átrepülés szabadságára", valamint az "akadálytalan" kereskedelem és a "szuverenitás tiszteletben tartásának" szükségességére is utal a világ egyik legingatagabb területévé vált térségben.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök (b) és Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára Biden fogadási ünnepségén Hanoiban 2023. szeptember 10-én. MTI/EPA pool/Luong Thai Linh)